Direct naar artikelinhoud
Iran

Nieuws van gearresteerde Iraniërs is ‘totally false’ volgens Trump

TeheranBeeld thinkstock

De Iraanse autoriteiten hebben vandaag aangekondigd 17 Iraniërs te hebben gearresteerd bij de ontmanteling van een spionagenetwerk van de CIA. Verschillenden van hen zijn ter dood veroordeeld. Volgens trump zijn die verklaringen ‘totally false’.

De Iraanse autoriteiten hebben bij de ontmanteling van de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA 17 Iraniërs gearresteerd, dat verklaarde het hoofd contraspionage van Iran deze ochtend. Amerikaanse president Donald Trump gaat daar nu hard tegenin op Twitter: “Het bericht dat Iran spionnen van de CIA heeft opgepakt is totaal fout. Er zit geen enkele waarheid in. Het zijn enkel maar meer leugens en propaganda (zoals hun neergeschoten drone) van een religieus regime dat zwaar aan het falen is en geen idee heeft wat het aan het doen is. Hun economie is dood en wordt nog veel slechter. Iran is een grote ramp!”, schrijft hij.

De relatie tussen de Verenigde Staten en Iran is erg gespannen, een jaar nadat Amerika zich terugtrok uit het nucleair akkoord met Iran uit 2015, en Iran zich daarom niet langer aan alle bepalingen uit het akkoord houdt.

Twitter bericht wordt geladen...

De arrestaties gebeurden volgens de Iraanse autoriteiten tussen maart 2018 en maart 2019. De ontmanteling van het spionagenetwerk werd al aangekondigd in juni door Teheran. “Degenen die hun land opzettelijk verraden zijn voor de rechter gebracht. Sommigen werden ter dood veroordeeld en anderen tot lange gevangenisstraffen”, verklaarde het hoofd contraspionage van het ministerie van Inlichtingen.

Hij voegde toe dat de verdachten werkzaam waren in ‘gevoelige sectoren’ of in daaraan gerelateerde privé-activiteiten, en onafhankelijk van elkaar handelden. Volgens hem werden sommigen in de val gelokt door de CIA bij het aanvragen van hun visa om naar Amerika te gaan. “Sommigen werden benaderd toen ze hun visum aanvroegen, anderen hadden al een visum maar werden onder druk gezet door de CIA toen het vernieuwd moest worden”, zei hij.