Direct naar artikelinhoud
Geld

Ongezien: beleggers betalen om voor tien jaar geld uit te lenen aan de overheid

Ongezien: beleggers betalen om voor tien jaar geld uit te lenen aan de overheid
Beeld Photo News

België heeft maandag voor 1,208 miljard euro tienjarige obligaties uitgegeven met een rendement van -0,038 procent. Dat meldt het Agentschap voor de Schuld. Het is de eerste keer dat beleggers betalen om voor tien jaar geld uit te lenen aan de overheid.

De negatieve rente betekent dat beleggers vandaag meer betalen voor de obligaties dan de som van de coupons en de nominale waarde die ze de komende 10 jaar zullen ontvangen. Dat is ongezien in ons land.

De obligaties zijn verkocht aan 13 zogenoemde ‘primary dealers’, banken die staatsobligaties aankopen om ze vervolgens aan het publiek aan te bieden. Wie de uiteindelijke kopers zijn, is niet bekend bij de schatkist. Volgens De Tijd gaat het wellicht voornamelijk om buitenlandse beleggers, omdat die meer dan de helft van de overheidsschuld in handen hebben.

Naast de tienjarige obligaties werden maandag ook obligaties op 14 jaar uitgegeven, met een rendement van 0,26 procent. Daarmee werd 779 miljoen euro opgehaald.

Rente

De Belgische langetermijnrente werd begin deze maand, voor het eerst in de geschiedenis, al negatief. Maandagochtend was dat opnieuw het geval. Om 11.45 uur stond de rente op tien jaar op -0,025 procent. De Duitse tienjaarsrente, die beschouwd wordt als de referentie, noteert maandagmiddag op -0,337 procent.

De rente op overheidspapier staat al een tijdje onder druk. Beleggers verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar monetaire beleid verder zal versoepelen. Meer dan een jaar geleden stond de Belgische langetermijnrente nog op 1 procent - wat toen ook al historisch laag was - en sindsdien ging ze alleen maar verder naar beneden, bovendien in een razendsnel tempo. 

Een lage rente is, behalve voor de staatskas, ook goed nieuws voor wie leent. Voor de spaarders zijn de lage rentetarieven dan weer minder positief.

Het Agentschap voor de Schuld wil dit jaar zowat 30 miljard euro herfinancieren via de uitgifte van schuldpapier.