De Croo en Reynders veroordelen Israëlische afbraak van ontwikkelingsproject

Israël sloopt de gebouwen omdat ze te dicht tegen de scheidingsmuur zouden zijn gebouwd. © belga image

De Europese Unie heeft maandag aan Israël gevraagd om de ‘illegale’ sloopwerkzaamheden van Palestijnse gebouwen bij Oost-Jeruzalem ‘onmiddellijk’ stop te zetten. Er werd ook infrastructuur afgebroken die gefinancierd werd met Belgische ontwikkelingshulp.

‘Conform het oude Europese standpunt verwachten we dat de Israëli’s onmiddellijk de lopende sloopwerkzaamheden stopzetten’, zegt de woordvoerder van Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid.

‘Illegaal’

‘De Israëlische kolonisatiepolitiek, met alle maatregelen die in die context zijn genomen, zoals gedwongen overplaatsingen, uitzettingen, sloopwerkzaamheden en inbeslagnames van woningen, is illegaal volgens het internationaal recht’, zegt woordvoerster Maja Kocijancic.

‘Het voortzetten van deze politiek schaadt de levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing en het perspectief op duurzame vrede. Het brengt ernstige schade toe aan de mogelijkheid dat Jeruzalem de toekomstige hoofdstad wordt van deze twee staten’, zegt Kocijancic.

‘De Israëlische autoriteiten hebben tien Palestijnse gebouwen gesloopt, met ongeveer zeventig appartementen, in Wadi al Hummus, in de wijk Sur Baher in bezet Oost-Jeruzalem’, zegt de woordvoerster. ‘De meeste gebouwen liggen in zones A en B van de Westoever waar alle burgerlijke kwesties volgens het Oslo-akkoord onder de jurisdictie van de Palestijnse Autoriteit vallen.’

Israël zegt dat de geviseerde gebouwen zeer dicht tegen de scheidingsmuur zijn gebouwd, die het optrok in 2002, ten tijde van het geweld van de Tweede Intifadah (Palestijnse opstand, nvdr), om zich te beschermen tegen aanvallen uit de bezette Westoever.

De Palestijnen beschuldigen Israël ervan dat het onder het mom van veiligheid hen dwingt om de regio te verlaten en de Israëlische kolonies uitbreidt. Ook klagen ze aan dat Israël gesloten akkoorden schendt.

Belgische ontwikkelingshulp

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) en vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) veroordelen intussen de afbraak van drie waterreservoirs, 2.500 bomen en een afsluithek in Dukaika, ten zuiden van Hebron. Die infrastructuur maakt deel uit van een humanitair project van Oxfam, gefinancierd door de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

De Croo en Reynders noemen de afbraak door Israël ‘onaanvaardbaar’.

Volgens Oxfam, de ngo die het project met Belgisch ontwikkelingsgeld heeft uitgevoerd, is er voor 75.000 euro schade. ‘Deze nieuwe reeks afbraken en inbeslagnemingen van vitale infrastructuur is onaanvaardbaar’, zeggen De Croo en Reynders in een gezamenlijk persbericht. ‘De Belgische ontwikkelingsprojecten willen net een antwoord bieden op de humanitaire noden en worden uitgevoerd met het grootste respect voor het internationale humanitaire recht en de transparantieprincipes inzake ontwikkelingshulp’, klinkt het.

De Croo en Reynders wijzen er (nogmaals) op ‘dat de afbraak van infrastructuur en woonsten op de Westelijke Jordaanoever, bezet Palestijns grondgebied, ingaat tegen het internationale humanitaire recht en meer bepaald de 4de conventie van Genève en de resoluties van de VN-Veiligheidsraad’.

België heeft in het verleden telkens gevraagd om de getroffen projecten te herstellen of de opgelopen schade te compenseren. België zal ook in dit geval, via de ambassadeur in Brussel en in Tel Aviv, ‘onmiddellijk uitleg vragen aan de Israëlische regering en aansturen op compensaties’.

Partner Content