Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Brits staatssecretaris Alan Duncan stapt op “in afwachting” van verkiezing Boris Johnson als premier

Alan Duncan.Beeld AFP

Brits staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Alan Duncan heeft vandaag, “in afwachting” van de verkiezing van Boris Johnson als premier, zijn ontslag ingediend. In zijn ontslagbrief schrijft hij dat hij opstapt “om mijn standpunt vrij te kunnen uitdrukken”.

Duncan omschrijft de brexit als een “donkere wolk” die het Verenigd Koninkrijk belet “de dominante intellectuele en politieke macht te zijn in Europa en daarbuiten”. 

Volgens de BBC heeft Duncan ook een verzoek ingediend om morgen, na de aankondiging van de nieuwe premier, een noodstemming te houden in het parlement om na te gaan of Johnson een meerderheid kan behouden. Dat verzoek is door de parlementsvoorzitter geweigerd. 

Leegloop

Als Johnson morgen tot premier wordt verkozen, wat zeer waarschijnlijk is, dreigt er een leegloop uit de Britse regering. Ministers van Financiën Philip Hammond en van Justitie David Gauke hebben zondag aangekondigd te zullen opstappen als Johnson de verkiezing wint. Vorige week nam ook staatssecretaris voor Digitaal beleid Margot James ontslag.