Direct naar artikelinhoud
Drugsbeleid

Na de drugsdode op Tomorrowland: ‘Er zijn cocktails die meer geld kosten dan een xtc-pil’

Een feestje bouwen op Tomorrowland, vanaf donderdag kan het weer.Beeld Stefaan Temmerman

Tomorrowland gaat vanaf donderdag verder. Maar na een drugsgerelateerd overlijden staat het festival in het oog van de storm. ‘Het is ontzettend jammer dat een feest het einde van een leven heeft betekend’, zegt onderzoekster Tina Van Havere (HoGent). ‘Maar we moeten hieruit leren.’

“Tomorrowland wordt nu met argusogen bekeken”, zegt Tina Van Havere, die aan de HoGent onderzoek doet naar drugsbeleid en hulpverlening. “Omdat het een dancefestival is, wordt er natuurlijk direct opgesprongen. Maar op elk groot evenement heb je incidenten.”

Donderdag gaat het festival wel gewoon zijn tweede weekend in. Moeten we drugsgerelateerde overlijdens dan ‘gewoon’ accepteren?

Tina Van Havere: “Natuurlijk niet. Ik denk wel dat we eruit moeten leren. Hoe is die fout gebeurd? Waar is het misgegaan? Kon er iets beter? De organisatie van het festival probeert veel te doen om drugs buiten te houden. Als iemand betrapt wordt, knippen ze zijn festivalbandje door, dus er bestaat een duidelijk afschrikbeleid. Maar we moeten aan de andere kant veel meer inzetten op preventie. Drugs zijn een realiteit. We moeten die realiteit onder ogen zien: in het uitgaansleven, en zeker ook in de dancewereld.”

Tina Van Havere (HoGent).Beeld RV

Peter Decuypere, de man achter I Love Techno, denkt dat de strenge aanpak contraproductief is. Vindt u dat dan ook?

“Zo durf ik het niet te noemen, maar er zijn wel enkele gevaarlijke neveneffecten. Zo nemen gebruikers misschien meer in op voorhand om niet met pillen op het terrein rond te lopen. Of ze gaan op het festival zelf op zoek naar onbekende dealers, waarbij ze dus nog minder weten wat ze slikken.

“Met inzetten op preventie wil ik verwijzen naar projecten zoals Safe ’n Sound. Zij hebben vaak een stand op festivals waar bezoekers vragen kunnen stellen. Getrainde vrijwilligers helpen hen dan, maar gaan ook het gesprek aan. Zij polsen naar waarom bezoekers bepaalde drugs zouden gebruiken, hoe ze dat gaan doen, of met wie. En ze kunnen ook tips geven om de schade te beperken. Als je uit het buitenland komt en je wilt in België xtc proberen, neem dan bijvoorbeeld maar een half pilletje. Zoiets zullen hulpverleners normaal gezien niet zeggen.”

De man die dit weekend overleed, kwam uit India. Zijn buitenlandse bezoekers zoveel kwetsbaarder?

“Zij willen zeker alles uit zo’n festival halen. Zij smijten er soms duizenden euro’s tegenaan om naar hier te komen. En we zien ook dat toeristen meer illegale drugs gaan gebruiken als ze naar typische uitgaansbestemmingen gaan zoals Ibiza. Ze denken misschien: ‘Niemand kent ons daar, dus we kunnen doen en laten wat we willen’.

“Maar hoe kwetsbaar ze zijn, is afhankelijk van hun ervaring met drugs. Wie meer ervaring heeft, is minder kwetsbaar dan wie voor de eerste keer iets probeert. Want gebruikers die het al vaker hebben gedaan, weten wat hun lichaam aankan of welke voorzorgen ze moeten nemen.”

Ook als de xtc veel zwaarder is dan normaal? Er zijn recentelijk pillen opgedoken die twee tot vijf keer sterker zijn.

“In België is de verhouding van de actieve stof MDMA in xtc-pillen sowieso hoger dan in het buitenland, omdat wij aan het begin van de keten staan. De grondstoffen komen langs de havens binnen en de drugs worden hier geproduceerd. 

“Dat maakt ook dat ze heel goedkoop zijn. In België betaal je 6 euro voor een xtc-pil en 50 euro voor een gram cocaïne. Er zijn cocktails die meer geld kosten dan een xtc-pil. Voor buitenlanders is dat natuurlijk een extra verleiding om iets te nemen. In Australië is het 40 euro voor een bol en 200 euro voor een gram cocaïne.”

Een drugshond bij de vorige editie van Tomorrowland.Beeld BELGA

Moet de overheid dan geen testeenheden aanbieden, waar gebruikers hun drugs kunnen laten controleren?

“Daar sta ik wel achter, omdat we dan een dialoog aangaan met de gebruikers. Tegelijk houden overheden dan ook meer een vinger aan de pols. Ze weten zo beter welke drugs er circuleren, en kunnen bijgevolg ook sneller ingrijpen.

“Tegenwoordig heb je ook al tests die op het terrein zelf een vrij accuraat beeld kunnen geven. Hulpverleners zouden dan ook beter kunnen informeren over de negatieve gevolgen. Sommige drugs mag je absoluut niet nemen als je alcohol drinkt: GHB bijvoorbeeld is in combinatie met alcohol dodelijk.”

Bestaat het gevaar dan niet dat drugsgebruik te sterk genormaliseerd wordt?

“Ik vind het heel belangrijk dat het uit de taboesfeer komt, dat gebruikers er ook openlijker over gaan praten, want dan is er meer sociale controle. Gebruikers kunnen dan makkelijker iemand waarschuwen als ze denken dat die te veel neemt. 

“Over het algemeen is het drugsgebruik aan het afnemen in heel Europa. De alcoholconsumptie trouwens ook. Als onderzoekers schrijven we dat vooral toe aan de houding van de jongere generatie, die bewuster in het leven staat, meer sport en meer belang hecht aan gezonder leven.

“Anders dan bij ons wordt er bijvoorbeeld in Nederland ingezet op repressie én preventie. Zij vinden dat schadebeperking een plaats heeft binnen het beleid en we weten uit wetenschappelijk onderzoek dat dat ook resultaten oplevert. Als mensen bewuster bezig zijn met hun drugs, dan gaan ze ook minder risico’s nemen.”

© De Morgen