Direct naar artikelinhoud
Migratie

Gesloten centrum 127bis krijgt extra geluidsisolatie om kinderen te kunnen opsluiten

Woonunits voor gezinnen in het gesloten centrum 127bis.Beeld Photo News

Na de kritiek van de Raad van State gaat de Dienst Vreemdelingenzaken het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel extra isoleren. Zo hoopt het toch gezinnen met kinderen te mogen opsluiten. IJdele hoop, zo reageren kinderrechtenorganisaties.

Begin april schorste de Raad van State het Koninklijk Besluit dat het mogelijk maakte om gezinnen met kinderen op te vangen in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Daarmee haalden kinderrechtenorganisaties hun slag thuis. Zij vochten de beslissing van de regering-Michel aan omdat kinderen in hun ogen nooit opgesloten mogen worden, ook niet als ze geen papieren hebben.

De Raad van State motiveerde zijn schorsing vooral op basis van de geluidsoverlast die de kinderen zouden ondervinden. Het gesloten centrum ligt immers vlak bij de landingsbanen van Brussels Airport. Hoewel de Raad zich niet uitsprak over de kern van de zaak – het opsluiten van kinderen – zagen kinderrechtenorganisaties de schorsing wel nog steeds als een overwinning.

Geluidshinder aanpakken

Maar de overheid vecht terug. Op vraag van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) laat de Regie der Gebouwen de voorziene appartementen extra isoleren. Dat schrijft Le Soir en wordt bevestigd aan onze redactie. “Er was al geluidsisolatie geplaatst, maar we hebben nu ook een studiebureau aangesteld om te kijken wat we nog meer kunnen doen”, zegt DVZ-woordvoerder Geert De Vulder.

De Vulder bevestigt dat het nog steeds de bedoeling is om gezinnen met kinderen op te vangen. “Als we de geluidshinder aanpakken, zal de Raad van State normaal terugkomen op de schorsing.” Volgens het kabinet van migratieminister Maggie De Block (Open Vld) komt dat louter neer op de uitvoering van beslist beleid. “De regering zit in lopende zaken, dus we kunnen daar niet op terugkomen.”

Recht op privé- en gezinsleven

Melanie Zonderman van het Platform Kinderen op de Vlucht schat de kans op succes klein in. De Raad van State hekelde immers niet alleen de geluidsoverlast in 127bis, maar ook het feit dat 16-jarigen er in een isolatiecel zouden kunnen worden geplaatst en dat het recht op het privé- en gezinsleven zou worden geschonden. “Isoleren zal dus niet volstaan om opnieuw gezinnen op te sluiten.”

Volgens Benoit Van Keirsbilck van Défense des enfants international (DEI) kan het “nog zeker enkele maanden, maar misschien wel enkele jaren” duren voordat de Raad van State een beslissing ten gronde velt. “Tot dan kan de overheid er al zeker geen families plaatsen.”