De embryo’s van de geelpootmeeuw geven door hun eierschalen boodschappen aan elkaar door.
Volledig scherm
De embryo’s van de geelpootmeeuw geven door hun eierschalen boodschappen aan elkaar door. © Shutterstock

Kuikens communiceren al met elkaar voor ze uitgebroed zijn

Kuikens kunnen vanuit de eierschaal communiceren met de andere eitjes in het nest en elkaar waarschuwen om in het eitje te blijven tot het veilig is om eruit te komen. Die waarschuwingen hebben echter fysiologische consequenties en gevolgen voor de manier waarop ze ter wereld komen. Dat blijkt uit een studie die vandaag gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Ecology & Evolution

7 reacties

  • Leo Duym

    5 jaar geleden
    Dat planten via signaalstoffen (voor de mens tast- en meetbaar) elkaar kunnen waarschuwen voor dreigend gevaar (een hongerig dier) was niet moeilijk te bewijzen. Hier is de vraag: ‘hoe komen wetenschappers tot het idee om dit te onderzoeken?’ Niet door voorafgaande vaststellingen, zelfs niet door vermoedens, maar door een lukrake veronderstelling, wat verdacht is. Wetenschappelijk onderzoek is zelden vrij van geld- en prestige gewin. Wat dit ‘onderzoek’ betreft: maak dat de ganzen wijs.
  • Nico Jacobs

    5 jaar geleden
    Wow, indrukwekkend
  • patrick geerinck

    5 jaar geleden
    das ni te geloven he prachtig.
  • MYRTHE PASS

    5 jaar geleden
    45 kuikentjes zijn nu angstig. Spijtig genoeg groeien deze kuikentjes op zonder hun moeder. Wat hebben de onderzoekers met de 90 kuikentjes gedaan. Ik hoop dat ze mogen blijven leven, bij voorkeur zonder psychische problemen. Dit experiment verklaart ook wat een foetus allemaal moet doorstaan in de baarmoeder, voorbereidt op het leven dat hij/zij gaat krijgen.
  • Jean Vermang

    5 jaar geleden
    Ja , want ze hebben hun gsm bij !!!