‘De voorbije interlands werd duidelijk waarom Kompany niet speelt bij Man City’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Sport/Voetbalmagazine terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft redacteur Peter T’Kint het over de blamage van de Rode Duivels in Zwitserland en de vrijlating van scheidsrechter Bart Vertenten.

Van een 0-2 voorsprong naar een 5-2 nederlaag: de Rode Duivels maakten geen te beste beurt in de interland tegen Zwitserland. Daardoor grijpen ze naast een Final Four in de Nations League. Wat is daar precies gebeurd in Luzern?

PETER T’KINT: ‘Dat zal de komende weken nog vaak onderwerp van gesprek zijn -hopen we – in het nationaal voetbalcentrum. Ik denk dat het een combinatie van factoren is. Te veel spelers niet in vorm: fysiek niet, maar vooral mentaal niet, decompressie na een te korte vakantie. Een vreemd genoeg té goeie start ook die leidde tot nonchalance. Een sterke, zeer gemotiveerde tegenstander die thuis uit de voorbije twaalf wedstrijden nagenoeg het maximum van de punten haalde (34 op 36) en een tactische keuze voorin die verkeerd uitdraaide.

‘Je merkte dat er geen kracht meer was om terug te slaan na een slopend seizoen – het was al de zeventiende interland dit jaar, nooit speelden de Rode Duivels in een kalenderjaar zoveel. Gevolg: in plaats van in juni tegen grote landen de machine nog wat verder te perfectioneren (Engeland, Portugal en Frankrijk of Nederland) gaan we ongetwijfeld weer met een goed gevoel de zomer in, na makkelijke winst tegen Estland of Gibraltar. De loting, begin december in Dublin, zal daarover beslissen.’

Zal deze blamage sporen nalaten binnen of rond de ploeg?

De spoeling is niet zo breed als we allemaal denken.

Peter T’Kint

PETER T’KINT: ‘Vooral bij de staf en bij de top van de Belgische voetbalbond, denk ik. Bij een paar Duivels allicht ook, al mogen ze natuurlijk terugblikken op een sterk jaar. In die zin is dit, vrezen we, ‘maar’ de Nations League, nog niet het EK.

‘Het moet ze bovenaan wel tot nadenken aanzetten: de spoeling is niet zo breed als we allemaal denken, dat bleek al tegen IJsland, toen het ook allemaal wat slordiger was. De Vikings hadden niet de kwaliteit om dat uit te buiten, de Zwitsers wel. Lukaku is in dit team essentieel, Batshuayi een goeie doublure. Fellaini had met kracht iets kunnen doen keren, nu verzopen Tielemans en Chadli op een middenveld waar de balans verdedigend niet goed zat.

‘Achterin werd duidelijk waarom comebackkoning Vincent Kompany de voorbije weken amper speelde bij Manchester City. Twee interlands observeerden we hem: te moeilijke keuzes bij het inspelen koppelde hij vaak aan niet scherp genoeg verdedigen. Dan krijg je dit.’

‘Algemeen kan je stellen dat de eerste editie van deze Nations League een meevaller is. Het brengt wat spanning op alle niveaus, onder de kleintjes, bij de groten. Italië en Duitsland trekken de lijn van voor het EK door, Nederland is bezig aan een vervelling en de renaissance, een nieuwe goeie periode begint. Engeland zet de verjonging door, en onderin roert Oost-Europa zich. Als straks de finales in Portugal wat meevallen, hebben we een mooi nieuw tornooi bij.

‘Met die nuance: er is, zoals de Rode Duivels opmerkten, geen moment meer om eens rustiger aan te doen en te genieten op het veld. Het is iedere keer weer alles geven. Daar is nog niet iedereen van overtuigd.’

Bart Vertenten werd na ongeveer een maand cel weer vrijgelaten. Hij gaat in beroep tegen zijn schorsing als scheidsrechter. Hebben hij en Sébastien Delferière nog een toekomst als topscheidsrechter?

Of we Vertenten en Delferière ooit nog op een veld zien? Dat lijkt me lastig, en daar hebben ze zelf schuld aan.

Peter T’Kint

PETER T’KINT: ‘Het onderzoek loopt nog, niemand is veroordeeld. Op dat vlak begaf de voetbalbond zich snel op glad ijs, door de scheidsrechters al aan de deur te zetten, nog voor een en ander juridisch was afgerond. Een tijdelijke schorsing tot de zaak voor de rechtbank was uitgeklaard in plaats van ontslag, was een betere optie geweest.

‘Anderzijds is geloofwaardigheid in deze van groot belang. Hoe denken zij dat de gemiddelde fan zal reageren, als ze straks terug op het veld staan en een fout maken? We willen Bart Vertenten best geloven als hij zegt niks fout te hebben gedaan, maar nauwe contacten met een spelersmakelaar op een moment dat een competitie in een definitieve plooi aan het vallen is, daarvan voel je toch dat zoiets niet kan. De schijn van partijdigheid die zijn advocaat de onderzoeksrechter aanwrijft, zou ook hier kunnen worden ingeroepen.

‘Het is een klein wereldje, dat voetbal, waar iedereen iedereen kent en de selfie snel genomen is, maar voor een neutraal iemand als de ref was meer afstand toch wel gepast. Als Vertenten en Delferière dat op een bepaald moment toegeven, kan de loutering beginnen. Maar of we ze ooit nog op een veld zien… dat lijkt me lastig, en daar hebben ze zelf schuld aan.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content