Direct naar artikelinhoud
Economie

Nissan bevestigt dat de voorzitter van haar raad van bestuur gearresteerd werd

De CEO van Nissan Hiroto Saikawa spreekt de verzamelde wereldpers toe.Beeld EPA

Nissan-CEO Hiroto Saikawa bevestigde vandaag dat Carlos Ghosn, de voorzitter van de raad van bestuur, sinds vrijdag achter de tralies zit. Donderdag komt de raad van bestuur bijeen om zich te buigen over het dossier. Saikawa had al aangekondigd dat hij de raad zal vragen om Ghosn uit zijn functies te zetten.

Carlos Ghosn werd vrijdag gearresteerd door het parket van Tokio wegens het overtreden van de financiële wetgeving. Na een intern onderzoek bij Nissan - dat werd ingesteld na een tip van een klokkenluider - was gebleken dat de voorzitter samen met directeur Greg Kelly onder meer jarenlang te lage vergoedingen had gerapporteerd. Daarnaast bleek ook dat Ghosn “talrijke andere significante wangedragingen” beging, waaronder het persoonlijke gebruik van bedrijfsmiddelen, zei Nissan in een mededeling.

Archiefbeeld van Carlos Ghosn.Beeld AP

De 64-jarige Ghosn is niet alleen voorzitter van Nissan, maar ook CEO van de Franse autofabrikant Renault. Renault heeft een samenwerkingsovereenkomst met de Japanse autobouwers Nissan en Mitsubishi, waar hij eveneens voorzitter is.

Saikawa verzekerde maandag dat de arrestatie van Ghosn geen effect zal hebben op die alliantie. Frans president Emmanuel Macron gaf in Brussel alvast te kennen dat de Franse staat, die aandeelhouder is van Renault, “extreem voorzichtig zal zijn met betrekking tot de stabiliteit” van de constructeur.