De Wever kiest voor Antwerpse coalitie met SP.A en Open VLD

De Wever zegt een ‘wederzijds vertrouwen’ opgemerkt te hebben tijdens gesprekken die al plaatsvonden tussen N-VA en SP.A. © BELGA

In Antwerpen komt er schot in de coalitiebesprekingen. De N-VA van burgemeester Bart De Wever zal samen met SP.A en Open VLD proberen om tot een bestuursakkoord te komen. Huidig coalitiepartner CD&V valt daarmee uit de boot.

lob

Het was burgemeester Bart De Wever (N-VA) die het nieuws via een persmededeling bekend maakte. Doorgaan met de huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD was geen optie, door de terugval van CD&V was daar nog slechts een halve zetel op overschot.

‘De uittredende Zweedse coalitie is in zetelaantal te krap om voldoende daadkracht te hebben en representatief te zijn’, zegt De Wever. ‘Vandaar dat ik al op de avond van de verkiezingen de oproep deed om tot een breder gedragen verhaal te komen en daarbij over de schaduw te stappen van de partijpolitieke berekeningen op korte termijn.’ Hij voegt daar nog aan toe dat die oproep ‘oprecht’ was en ‘naar mijn oordeel in het belang van alle Antwerpenaren’.

SP.A begint kritisch

De grootste bereidheid om daarop in te gaan ziet hij bij Open VLD, een van zijn huidige partners, en, opvallend, ook bij SP.A. De Wever en zijn N-VA hebben hun verovering van ’t Schoon Verdiep op de Antwerpse SP.A in 2012 altijd in de verf gezet als een van hun grootste verwezenlijkingen. Dat de SP.A één legislatuur later al opnieuw nodig is om aan een meerderheid te raken, was niet plan A, voor geen van beide partijen. In zijn mededeling meldt De Wever dan ook dat ‘SP.A zich kritisch opstelt maar bereid is om de onderhandelingen een eerlijke kans te geven’. Hij maakt gewag van een ‘wederzijds vertrouwen’ dat ontstaan is tijdens de aftastende gesprekken. Dat was ook bij Open VLD het geval. Met deze partijen is de kans het grootst, meent De Wever, om tot een stabiel en sterk bestuur te komen.

Voor de opstelling van Groen, de partij die op 14 oktober de grootste stap vooruit zette in Antwerpen, heeft hij geen goed woord over. ‘Groen heeft de voorbije weken geen enkele ambitie tot bestuursverantwoordelijkheid getoond en heeft dit ook ten overvloede bekendgemaakt.’

Over CD&V, dat bij de verkiezingen terugviel van vijf naar drie gekozenen, wordt niet gerept. Voor de partij, die Kris Peeters naar Antwerpen verhuisde met de bedoeling de sjerp binnen te halen, is dit een koude douche. De partij bestuurt al een eeuwigheid mee in Antwerpen, maar zit ook al een hele tijd in een krimpscenario.

‘Bourgondische coalitie’

Dinsdagmiddag om 14 uur is een installatievergadering gepland in Antwerpen. Dat heeft De Wever er niet van weerhouden om toch nu al een naam in de markt te zetten: de ‘Bourgondische coalitie’.

SP.A loopt voorlopig niet te hard van stapel. 'SP.A zal de gesprekken een kans geven, ook al zullen die niet makkelijk zijn', zegt Jinnih Beels, die de SP.A-delegatie leidt. Zij liet eerder ook al optekenen dat ze zichzelf geen schepen ziet worden onder De Wever. Maar, 'we willen onze kinderen niet uitleggen dat we niet hebben geprobeerd. We willen dit moment aangrijpen om zoveel mogelijk sociale en duurzame accenten te leggen en het bestuur van de afgelopen jaren grondig bij te sturen.' Onder meer op het vlak van wonen, mobiliteit en samenleven moet het anders, zegt Beels.

Groen gaf afgelopen weekend te kennen dat het net op die vlakken te weinig elementen vond in de formatienota van De Wever. De groenen misten onder meer een circulatieplan, de invoering van praktijktests op de woningmarkt en een einde aan het hoofddoekenverbod in loketfuncties. Daarmee was duidelijk dat zij niet in de nieuwe coalitie zouden stappen.

Bij de liberalen van Open VLD regeert het optimisme. Staatssecretaris en Antwerps kopman Philippe De Backer ziet kansen voor ‘efficiënte en creatieve oplossingen voor Antwerpen’. ‘We zullen ons uiterste best doen om te komen tot een daadkrachtig, coherent, positief en stabiel bestuur, waarbij de toekomst van Antwerpen en al haar inwoners steeds voorop staat.’