Volvo Car Gent verdubbelt productiecapaciteit voor succesmodel XC40

Stefan Fesser, fabrieksdirecteur van Volvo Car Gent © .
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De verkoop van de Volvo XC40, de SUV die Volvo Car Gent bouwt, loopt als een trein. De fabriek kan de vraag amper volgen, en verdubbelt daarom de productiecapaciteit. “Mijn eerste indruk van Gent is heel positief”, zegt de nieuwe fabrieksdirecteur Stefan Fesser in zijn eerste interview.

Sinds september leidt de Duitser Stefan Fesser (49) Volvo Car Gent. De ingenieur was voordien bijna een kwart eeuw actief bij Opel.

Wat is uw eerste indruk over de fabriek en haar 6500 werknemers?

STEFAN FESSER. “Heel positief. Het personeel heeft me hartelijk ontvangen. De kwaliteit van de werknemers is goed, net als hun opleidingsniveau. Bovendien zijn ze heel flexibel. Elektrische en hybride wagens worden een van onze centrale pijlers. Het personeel is volledig bereid daarin mee te gaan. Ze willen zich omscholen voor die andere productietechnieken.”

De fabriek verdubbelt de productiecapaciteit voor de XC40. Betekent dat ook extra werknemers?

FESSER. “Vandaag niet. We zullen wel zwaar investeren, vooral in de koetswerkafdeling, in de assemblage van batterijen en de elektrificatie. Bovendien leiden we onze werknemers op voor de assemblage van dit model. De productie van een ouder model, de V40, wordt dit jaar stopgezet. De XC40 verkoopt bijzonder goed. We krijgen meer bestellingen voor die SUV dan we er kunnen bouwen. Vorig jaar hebben we ruim 89.000 wagens van het model geassembleerd. Daarnaast bouwen we sinds september vorig jaar ook de nieuwe versie van de V60. Ook dat productievolume zal verhogen. Het komt erop aan dat we de juiste mix op de productielijnen vinden.”

Hoeveel procent van de gebouwde wagens zal elektrisch of hybride zijn?

FESSER. “Het precieze cijfer kennen we niet. Maar de groep heeft als doelstelling dat vanaf 2025 de helft van de verkochte wagens elektrisch is.”

Gent zou ook een nieuw model mogen bouwen van Lynk & Co, net als Volvo eigendom van het Chinese Geely. Maar die plannen zijn eind vorig jaar afgeblazen.

FESSER. “Niet afgeblazen, uitgesteld. Dat blijft voorlopig zo. Vandaag wordt onze productiecapaciteit overigens volledig gebruikt. We werken in een drieploegenstelsel. We kunnen wel extra ruimte vrijmaken voor de eventuele productie van bijkomende modellen”.

Wat is uw eerste indruk van België?

FESSER. “Een heel internationaal land. Ik heb me gemakkelijk kunnen aanpassen”.

Kerncijfers Volvo Car Gent

6500 werknemers

Productie 2018: 200.396 wagens.

De modellen:

XC40: 89.000.

V40: 70.000.

V60 (nieuwe versie): 5000.

S60: 10.000.

V60 (oude versie): 26.000.

94% export

Partner Content