Direct naar artikelinhoud
column

Liever wordt een politicus op de parking van een cultureel centrum betrapt met zijn handen in de broek van een partijgenote

Mark Coenen.Beeld Bob Van Mol

Mark Coenen (°1958), adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL, gaat op wandel met de week.

Waarom zit een mens nog op Twitter? Hierom.‘Thank you Gillette, I purchased your razors and chopped off my testicles with it. No more toxic masculinity!’

De aanleiding van deze verontwaardigde reactie op Twitter is een reclamefilmpje van de scheermesjesgigant. Daarin springt Gillette laattijdig maar op spectaculaire wijze op de #MeToo-trein, door klanten duidelijk te maken dat ze hun manieren moeten houden tegen de wijfjes voor wie ze elke dag hun baard- en andere lichaams­haren trimmen.

Mannen zijn agressieve roofdieren en bespringen alles wat binnen de mate van het mogelijke én het schier onmogelijke bespringbaar is: daar komt de boodschap in de clip ongeveer op neer.

Toxic masculinity: het is een plaag en het zit overal. Het kot te klein, de scheermesjesgigant geboycot. Vervolgens ging de verkoop door het dak, want zo werkt dat namelijk.

Toxic masculinity: het is een plaag en het zit overal

Dat men in de politiek alles bespringt wat een staart heeft heb ik alleen van horen zeggen, maar die agressie is zeer herkenbaar. De oorlogstaal van Don Quichote De Wever tegen de wind­molens van de PS, de ‘totale oorlog’ van de staats­secretaris voor Zelfbeklag en Willekeur tegen Maggie De Block, de lijstvorming die vergeleken wordt met een optocht naar het front... De overspannen hyper­bolen zijn standaard bij kwaad rechts.

De brulboeien met bokshandschoenen die een nieuwjaarsduik plegen in het meer van Rotselaar, de bast bloot en de borstharen nat: die dus. De alfamannetjes die deze week op blote voeten naar Canossa moesten.

Wanneer zou een mens een vlieg willen zijn? Om de reactie van de staatssecretaris voor Zelfbeklag en Willekeur te zien toen hij doorkreeg dat hij verraden werd door zijn eigen posse.

“Als het waar is, is het ongelofelijk”: de vertwijfeling in die ogen. Geen drie keer kraaide de haan: het kreng blééf maar kraaien. Moest hij scheermesjes in zijn hand gehad hebben, hij stond niet in voor de gevolgen.

Gerold door zijn eigen volk. Genaaid waar hij bij stond. Maak het maar mee. Voor de kwetsbare psyche van de toxische man is dat het ergste: verraden worden door de eigen roedel. Hij stond zelfs niet op de foto toen maandag de nieuwe minister-president van Vlaanderen bekendgemaakt en ei zo na beëdigd werd.

Gelove wie kan. Het stemmenkanon. De schande. Onuitwisbaar. Eloi, Eloi, lama sabachthani? Mijn god, mijn god, waarom hebt gij mij ­verlaten?

Liever wordt een politicus op de ­parking van een cultureel centrum betrapt met zijn handen in de broek van een partijgenote dan deze tocht door de hel mee te maken.

Liever wordt een politicus op de ­parking van een cultureel centrum betrapt met zijn handen in de broek van een partijgenote dan deze tocht door de hel mee te maken

Als de humanitaire visafraude door de vrienden van de staatssecretaris voor Zelfbeklag en Willekeur hetzelfde effect heeft op de stembusgang van de N-VA als het Samusocial-schandaal voor de PS, dan wint N-VA de verkiezingen straks met de vingers in de neus.

Daar kan men vergif op innemen, al dan niet via de post toegeleverd in een neutrale enveloppe.

Schandalen zijn voor dat soort ­partijen als frietvet voor een F-16: ze gaan er sneller door vliegen. Kijk naar de PS in Brussel. De Schadenfreude die de oppositie had, was snel voorbij. Klein geluk. Er is niets ergers dan gelijk krijgen en er niets mee kunnen doen. En zij die klagen over kiezersbedrog dwalen. De kiezer heeft alle kans om dat amateurtoneel op 26 mei af te straffen. Wat hij niet gaat doen.

Niet de politicus pleegt kiezers­bedrog: die gaat uiteindelijk áltijd voor macht en daar moet altijd álles voor wijken. Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.

Het is anders: de kiezer pleegt ­stembedrog door schaapachtig op dezelfde politici te blijven stemmen die hij drie maanden eerder knetterend heeft vervloekt.

Applaus voor onszelf!