De Lijn moet illegale gokreclame van bus halen

© Photo News

Na opmerkingen van een burger heeft de Kansspelcommissie op 18 januari actie ondernomen tegen illegale gokreclame op een bus van De Lijn. De vervoersmaatschappij bevestigde aan de Kansspelcommissie dat ze de reclame met onmiddellijke ingang zou verwijderen. Dat laat minister van Justitie Koen Geens zaterdag weten.

es

Geens heeft de Kansspelcommissie gevraagd contact op te nemen met De Lijn om over het reclamebeleid van de vervoersmaatschappij samen te zitten. De minister benadrukt dat opmerkzame burgers via meldingen hun steentje kunnen bijdragen om gokverslaving in te perken. ‘Alerte meldingen kunnen de Kansspelcommissie alleen maar helpen om haar taak als controleorgaan nog beter uit te oefenen. Ik raad dan ook iedereen aan dit te doen’, klinkt het in een mededeling.

De Kansspelwet verbiedt vandaag reclame van websites die geen vergunning hebben van de Kansspelcommissie. Ook de spelers die gebruikmaken van deze websites riskeren zware straffen. Momenteel zijn er nog initiatieven hangende in het parlement om de gokreclame in te perken. Het gaat om initiatieven die mensen beter moeten beschermen tegen gokverslaving, die kansspelen kunnen veroorzaken.

“Eén of meerdere” reservespelers van Red Lions zouden op WK-wedstrijden gegokt hebben

© Photo News

Eén of meerdere reservespelers van de Red Lions die niet meereisden naar het WK hockey in India zouden gegokt hebben op WK-wedstrijden. Dat zei Denis Van Damme, woordvoerder van de Belgische hockeybond (KBHB), woensdag. Dinsdag raakte bekend dat de kansspelcommissie zich buigt over mogelijk illegale gokpraktijken van Belgische hockeyspelers.

De KBHB zou weet hebben van “één of meerdere spelers” die gegokt hebben op WK-wedstrijden, en dat ook hebben toegegeven. Het gaat om spelers uit de ruimere Belgische selectie, die niet meereisden naar India. Het zou volgens de wet niet verboden zijn om te gokken voor spelers die niet aanwezig zijn op het toernooi.

Van Damme benadrukte nog eens dat het onderzoek zich nog altijd in het stadium van “informatieverzameling door de kansspelcommissie” bevindt. Er is info opgevraagd over twintig wedstrijden tussen 2015 en 2018, zowel uit de Belgische competitie, de Euro Hockey League, de World League, de Champions Trophy als het recente WK in India. De KBHB, die geen verdere commentaar kwijtwilde, sprak nogmaals het vertrouwen uit in zijn spelers en staf.

Wereldwijd netwerk rond vervalsing tenniswedstrijden leidt naar België

© EPA-EFE

De arrestaties van Franse tennisspelers in Bressuire, in het westen van Frankrijk, kaderen in een onderzoek van het Belgische federaal parket naar een Armeens-Belgische bende die verdacht wordt van matchfixing in het tennis. Dat wordt in ons land bevestigd in gerechtelijke kringen.

In juni werden door de onderzoeksrechter in Oudenaarde al zes verdachten aangehouden op verdenking van corruptie, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie. Het gaat om het vermoedelijke kopstuk Grigor S. (27), Artur Y. (30), Lendrush H. (30), Jirair I. (54), Hayg S. (24) en Karen H. (32), allen van Armeense nationaliteit. Acht personen werden na verhoor in vrijheid gesteld. In totaal werd er toen tijdens de actie in België ongeveer 250.000 euro in beslag genomen. Op vraag van de Belgische onderzoeksrechter werd toen ook simultaan opgetreden in Duitsland, Frankrijk, Bulgarije, Slovakije, Nederland en de VS. Ook in Chili en Egypte zouden er links zijn met het netwerk.

Het onderzoek bracht aan het licht dat een Armeens-Belgische bende tussen 2014 en nu professionele tennissers actief zou hebben omgekocht om wedstrijduitslagen te regelen en met voorkennis te gokken. De verdachten hebben bijna allemaal hetzelfde profiel: geen inkomen, geen werk en financieel aan de grond. Ze kregen instructies om cashgeld in te zetten in wedkantoren op buitenlandse sportwedstrijden van de lagere klassen. Ze richtten zich daarbij op wedstrijden van kleinere toernooien uit het Futures- en Challenger-circuit, waar meestal geen cameraopnames zijn.

De sportkrant L’Équipe meldt dat er in Frankrijk vier verdachten opgepakt werden. Het gaat om Jules Okala (21), 381ste op de wereldranglijst in 2016, en Mick Lescure (25), 487ste op de wereldranking in 2018. De twee spelers zouden kort voor een wedstrijd in voorlopige hechtenis genomen zijn. “De twee spelers worden ervan verdacht geld te hebben gekregen in ruil voor het verlies van een set tijdens Future-toernooien, maar ook in de Challengers tussen 2015 en de lente van 2018”, schrijft L’Équipe. Ook Jérôme Inzerillo (28), 43ste op de Franse ranglijst, en Yannick Thivant (31), 590ste op de wereldranglijst in 2012, werd volgens de krant opgepakt. Ze werden allen na verhoor terug vrijgelaten.

"Ezels"

Lescure zou intussen bekend hebben dat hij sinds 2015 tussen 20 en 30 wedstrijden zou verloren hebben uit persoonlijk gewin van zo’n 30.000 euro. Volgens de Fransman was dat in opdracht van de Belgische Armeen Grigor Sargsyan, een 28-jarige uit Sint-Gillis. “Hij zei me dat ik geld kon verdienen door wedstrijden te verliezen”, vertelde Lescure aan L’Equipe. Het zou om bedragen tussen de 500 en 3.000 euro per wedstrijd gaan.

Sargsyan zou “ezels” gebruikt hebben voor zijn zaak, mensen die enkele euro’s krijgen om kleine weddenschappen te plaatsen. Zo bleven die onder de radar van de autoriteiten. Alle winsten van die kleine ‘bets’ kwamen vervolgens samen aan de top van de organisatie, bij de Belgische Armeen dus. In zijn communicatie met spelers zou er gewerkt zijn met gecodeerde boodschappen.

"Ik heb altijd afstand genomen van dit soort dingen want het verbrodt onze sport", aldus ex-speler Germain Gigounon (29). "Maar dit verrast me niet. Als je een beetje zoekt, zal je makkelijk spelers vinden die gevraagd werden om wedstrijden te vervalsen."