Verwarmt Vlaanderen binnenkort milieuvriendelijk en lokaal?

Sponsored by VITO

Wist je dat Vlaanderen potentieel beschikt over een onuitputtelijke, milieuvriendelijke én betaalbare energiebron? Die energiebron is diepe aardwarmte of diepe geothermie. Kort uitgelegd: op enkele kilometers onder de grond is de temperatuur heel hoog. Diepe aardwarmte brengt via heet water die natuurlijke warmte naar de oppervlakte en gebruikt ze om onze huizen en bedrijven te verwarmen. Het ziet ernaar uit dat de techniek in de toekomst over heel Vlaanderen uitgerold kan worden.

Diepe aardwarmte of diepe geothermie is een volledig gesloten systeem dat onuitputtelijk en duurzaam is. Want eenmaal de warmte ‘opgebruikt’ is, gaat het afgekoelde water terug naar de diepe ondergrond, om opnieuw op te warmen. Bij heel dat proces vindt geen verbranding plaats en komt dus niks van CO² vrij. En door de continu hoge temperatuur in de diepe ondergrond is de warmte altijd beschikbaar, onafhankelijk van weer en wind. Last but not least: diepe aardwarmte heeft een vaste prijs, in tegenstelling tot de olie en het gas dat we importeren.

https://www.facebook.com/VITObelgium/videos/417795159020360/

In de Antwerpse en Limburgse Kempen zit heet water in de diepe ondergrond. Diepe aardwarmte of diepe geothermie haalt dat water naar boven en benut die warmte. Maar op de meeste plaatsen in Vlaanderen zit geen heet water in de bodem. Daar bestaat de diepe ondergrond uit rotsgesteente, maar het is er ook gloeiendheet. En ook zonder water in de diepe ondergrond is er een oplossing mogelijk: water naar de diepe ondergrond pompen, om daar op te warmen en als hete stoom weer naar boven te laten komen. Dat is ideaal voor de verwarming van huizen en andere gebouwen (via een warmtewisselaar en een warmtenet), maar ook geschikt voor de opwekking van elektriciteit (via een stoomturbine).

Met een diepe geothermie boring op de Balmatt-site in Mol onderzoekt VITO het potentieel van de Antwerpse en Limburgse Kempen voor de volledige uitrol van diepe geothermie. Maar VITO werkt ook aan een systeem om diepe geothermie – en dus duurzame, schone en betaalbare energie –  voor heel Vlaanderen beschikbaar te maken. VITO ontwikkelt met het oog daarop een nieuwe  boortechnologie die boren door harde lagen over grote afstanden snel en betaalbaar moet maken.

Meer