Proces aanslagen 22 maart verwacht in 2020

Bloemen na de aanslag in metrostation Maalbeek © BELGA

Het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven Brussels Airport en het metrostation Maalbeek, zal vermoedelijk in de loop van 2020 van start gaan. Het gerechtelijk onderzoek naar die aanslagen loopt nog.

edm

De aanslagen op 22 maart op de luchthaven en in de metro kostten het leven aan 32 mensen, terwijl zo’n 340 personen gewond raakten. Beide aanslagen kwamen een viertal maanden na de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs en waren het werk van dezelfde cel IS-terroristen. Drie terroristen lieten die dag het leven, maar in de weken en maanden nadien werd een tiental verdachten geïdentificeerd en opgepakt. Het grootste deel van hen zit nog steeds in voorlopige hechtenis.

Het onderzoek naar de aanslagen loopt drie jaar later nog steeds, maar zit in een eindfase, aldus het federaal parket. ‘Er moet nog een honderdtal onderzoeksdaden worden uitgevoerd, maar het gaat om kleinere zaken. In deze fase is het vooral de bedoeling om een aantal deuren te sluiten’, klinkt het.

Eenmaal de onderzoeksrechters van oordeel zijn dat alle nuttige onderzoeksdaden uitgevoerd zijn, zullen ze het dossier overmaken aan het federaal parket dat dan zijn eindvordering moet opstellen en het dossier voor de raadkamer moet brengen. De raadkamer moet beslissen welke verdachten zullen moeten terechtstaan, en voor welke rechtbank.

Grote zaal nodig

Naar alle waarschijnlijkheid zal het tot een proces voor het hof van assisen komen, tenzij in tussentijd de procedure nog aangepast wordt. Het federaal parket hoopt de hele procedure voor de raadkamer, en eventueel de kamer van inbeschuldigingstelling, op relatief korte tijd te kunnen doorlopen, zodat het proces nog in 2020 zou kunnen beginnen. Volgens een eerste schatting zou het proces minstens zes maanden duren.

Waar het proces zal plaatsvinden, blijft intussen nog een onbeantwoorde vraag. De zittingszaal moet groot genoeg zijn om plaats te bieden aan zo’n 1.000 personen, er zijn immers 600 burgerlijke partijen die allemaal het proces moeten kunnen bijwonen. Bovendien moet een aparte zaal voorzien worden voor de pers, en een ruimte voor de juryleden en de rechters. Mogelijke pistes zijn het oude Navo-gebouw in Evere of een ruimte in het Justitiepaleis.