Cipiers Leuven-Centraal beslissen voort te staken tot dinsdagmorgen 6 uur

© belga

De cipiers van Leuven-Centraal hebben op basis van de resultaten van de onderhandelingen die ze donderdag voerden met Justitieminister Koen Geens op diens kabinet beslist om de staking minstens tot dinsdagmorgen voort te zetten. Maandagmorgen om 7u30 is er een nieuw overleg gepland met het kabinet.

gjs

Aanleiding voor de stakingsactie, die vorige week zaterdagmorgen op spontane wijze van start ging, was de opening die dag van een nieuwe, gerenoveerde vleugel in de strafinrichting die plaats biedt aan een 100-tal gedetineerden. De vleugel wordt voorlopig enkel bevolkt door interne mutaties. Omdat het directoraat-generaal Penitentaire Inrichtingen (EPI) de vrijgekomen plaatsen wil gaan opvullen met gedetineerden uit andere overbevolkte gevangenissen eisen de vakbonden voldoende extra personeel. Geens en het gevangeniswezen beloofden donderdag enkel dat er voorlopig geen externe instroom van gedetineerden zal komen.

“Ter compensatie van de toename van het aantal gedetineerden eisen wij zowel in de ochtend- als avondploeg acht bijkomende cipiers. Dat is vooral nodig om de veiligheid in de gevangenis te garanderen en het opendeurregime voor gedetineerden dat hier al 40 jaar bestaat te kunnen behouden. Tijdens het gesprek donderdag hebben ook twee vertegenwoordigers van het hoofdbestuur van het gevangeniswezen hun visie gegeven en beperkte Geens zich tot het aanhoren van de twee standpunten. Maandag hopen we van de minister meer duidelijkheid te krijgen”, aldus vakbondsman Hans Lemmens (ACOD).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen