Politie moet bijna dagelijks tussenkomen voor incidenten in Brugse stationsbuurt: “Echt problematisch”

© Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Er zijn opnieuw problemen in de stationsbuurt in Brugge. Bijna dagelijks moet de politie tussenkomen om groepen jongeren uit elkaar te houden. De burgemeester spreekt over “ernstige feiten” en schakelde al het jeugdparket in.

tlg

Het Brugse station kampt al een tijdje met een kwalijke reputatie. In 2017 ontstond heel wat heisa door de meisjesbende Zehbi’s die toen de buurt onveilig maakte. Nadat de politie grote kuis had gehouden leek de rust een tijdje teruggekeerd. Maar sinds enkele weken moet de Brugse politie opnieuw meer dan geregeld tussenkomen in en rond het station. “Zowat dagelijks”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Is het niet om vechtende jongeren uit elkaar te halen, dan wel om preventief een oogje in het zeil te houden.”

Puberaal haantjesgedrag

Dat gebeurde bijvoorbeeld afgelopen donderdagmiddag. Toen ontstond er omstreeks 16 uur wat tumult op het plein voor het station. “Puberaal haantjesgedrag”, noemt de politie het. In totaal werden 27 jongeren geïdentificeerd en de sfeer werd rustiger. Maar omstreeks 18 uur moest de politie opnieuw naar het station. Daar was namelijk een groepje jongeren met elkaar op de vuist gegaan. Vier betrokkenen konden opgepakt worden. Na verhoor konden hun ouders hen komen oppikken.

Beide feiten speelden zich vlakbij het station af, maar volgens burgemeester Dirk De fauw verleggen de jongeren hun “actieterrein” steeds meer en meer. “Ze weten dat de politie het plein en de onmiddellijke omgeving in het station in de gaten houdt. Bovendien weten ze ook dat daar camera’s hangen”, zegt hij. “En dus trekken ze wat dieper. Woensdag vond er bijvoorbeeld nog een veldslag plaats in de Oostmeers. Twintig jongeren gingen er met elkaar op de vuist. We konden er uiteindelijk twaalf van identificeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen