Overlevenden van cycloon Idai komen aan in een evacuatiecentrum in Beira, Mozambique.
Volledig scherm
PREMIUM
Overlevenden van cycloon Idai komen aan in een evacuatiecentrum in Beira, Mozambique. © REUTERS

In één week tijd dodelijke cyclonen in Afrika, VS en Australië: wijst dit op een zorgwekkende trend?

De inwoners van het Northern Territory in Australië zijn de voorbije dagen geëvacueerd en in opvangcentra ondergebracht. Daar woedt ‘tweelingcycloon’ Trevor, een wervelstorm die voor de grootste evacuatie in 45 jaar zorgde. In Mozambique zitten nog zeker 15.000 mensen op daken en in bomen na overstromingen veroorzaakt door cycloon Idai, die volgens de president zeker duizend dodelijke slachtoffers eiste. Eerder deze week werd het Midwesten van de VS door een ‘bomcycloon’ getroffen, daarbij vielen drie doden. Zijn er nu meer cyclonen dan vroeger, en heeft dat misschien iets met de opwarming van het klimaat te maken?

4 reacties

  • Marie Vandam

    5 jaar geleden
    Ons klimaat veranderd om de zoveel 100derde jaren normale evolutie de mens heeft het vroeger ook ondergaan moeder aarde is baas Nooit de mens!
  • Jef joossens

    5 jaar geleden
    Het is daar gebleven. :-) Daar ben ik wel blij om, heb hem zien draaien op satellietbeelden, het was geen kleine jongen.
  • Jef joossens

    5 jaar geleden
    Juist op het nieuws dat de cycloon op dit moment 120km van de kustlijn is verwijderd en de marinha verwacht dat het zich daar zal ophouden. Van mij mag het daar blijven :)
  • Jef joossens

    5 jaar geleden
    Tot hier toe nog alles rustig hier in Bahia. Stilte voor de storm of enkel vals alarm? Binnen een 4 a 5 uur zullen we het weten want dan zou de cycloon aan land moeten komen volgens de berichten.