Direct naar artikelinhoud
Kompass Club

Kompass Klub mag terug open van auditeur Raad van State, dinsdag definitieve uitspraak

Kompass Klub GentBeeld RV

De auditeur van de Raad van State heeft Kompass Klub gelijk gegeven. Dat is geen definitieve uitspraak, die volgt pas dinsdag, maar het ziet er dus goed uit voor de populaire club. Het advies van de auditeur wordt doorgaans gevolgd door de Raad van State.

De Kompass Klub is nu twee weken gesloten, op bevel van de burgemeester. Die deed dat op advies van de politie en het parket, naar herhaalde incidenten met drugs, waarbij zelfs een dode te betreuren viel. Ook geregelde controles in en rond de club leidden telkens tot een massa positieve drugstests. Het ging zo ver dat zelfs artsen van het UZ vroegen om in te grijpen, omdat het aantal nodige interventies in de club zo hoog opliep. Het stadsbestuur besloot de club 4 maanden te sluiten, al is na 2 maanden een evaluatie mogelijk.

De Kompass Klub stapte tegen die beslissing  naar de Raad van State. Die zal dinsdag uitspraak doen over het dossier. Maar de auditeur gaf de club vandaag wel al gelijk. Het ziet er dus naar uit dat Kompass Klub in principe komende woensdag al terug open zal zijn.

Het hele verhaal loopt erg gelijk met dat van de Decadance in het najaar van 2017. Ook toen sloot de burgemeester – toen nog Termont – de keet naar aanleiding van herhaalde drugsfeiten. De auditeur gaf toen de burgemeester gelijk, maar de Raad van State besliste anders, en Decadance was drie weken na de sluiting terug open. Intussen is de club wel definitief dicht, omdat de uitbater er de brui aan gaf, mede omdat hij zich niet langer welkom voelde in de stad Gent. Iets waar ook de mensen van Kompass Klub al op alludeerden.

Lees ook:

Dit opiniestuk van muziekjournalist Ben Van Alboom: “Als Matjas van Gent een slaapstad wil maken, is hij goed bezig

Burgemeester Mathias De Clercq geeft geen commentaar op deze wending. Hij wacht de definitieve uitspraak dinsdag af.