Direct naar artikelinhoud
Wiegendood

‘Bij 1 op de 3 wiegendoden is ouder op baby gaan liggen’

‘Bij 1 op de 3 wiegendoden is ouder op baby gaan liggen’
Beeld Shutterstock

Wetsdokter Werner Jacobs zegt dat bij één op de drie gevallen van wiegendood de baby wellicht per ongeluk doodgedrukt is door een ouder die al slapend deels over het baby’tje rolt. ‘Dat zijn geen natuurlijke overlijdens.’

“Het plotselinge overlijden van een baby in zijn wieg of bedje is altijd een ingrijpende gebeurtenis. In Vlaanderen wordt dan al snel de term ‘wiegendood’ gebruikt. Al te vaak zonder veel onderzoek, laat staan grondig forensisch onderzoek”, zegt Werner Jacobs, wetsdokter en grote baas van de dienst Gerechtelijke Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. “Voor mij is het vooral een troostwoord om de pijn te verzachten.” De professor noemt het onaanvaardbaar dat de term gebruikt wordt zonder grondig forensisch onderzoek naar de juiste doodsoorzaak.

Zelf onderzoekt hij elk jaar ongeveer vijftien wiegendoden. “Bij 90 procent van de autopsieën bij baby’s vind ik wél een doodsoorzaak. Gemiddeld drie van de vijftien zijn door extern geweld om het leven gebracht. Daarnaast is ongeveer één op de drie wiegendoden vermoedelijk accidentele dooddrukking door de ouders. Vader en moeder nemen hun kind bij hen in bed omdat het dan beter slaapt. Tijdens de slaap rollen de moeder, vader of beiden over hun baby’tje en verstikt het zonder te beseffen. Dat zijn drama’s, maar géén natuurlijke overlijdens. Laat staan wiegendood”, zegt professor Jacobs. 

Meer dan 40 procent van de plotselinge en onverwachte overlijdens van baby’s blijkt achteraf verklaard te worden door natuurlijke doodsoorzaken (heel vaak ten gevolge van longontsteking), medische redenen of verslikking in de pap. “Bij slechts 5 tot 10 procent van de onverwachte overlijdens van kinderen vind ik uiteindelijk geen doodsoorzaak.”

Werner Jacobs, forensisch patholoog en hoofd van de dienst Gerechtelijke Geneeskunde van het UZ Antwerpen.Beeld VTM