Direct naar artikelinhoud
Veiligheid

Open Vld wil grotere politiezones en betere databanken voor politie

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.Beeld BELGA

Niet alleen in Brussel moet er een eengemaakte politiezone komen, ook in de rest van het land moeten lokale korpsen fuseren. Het is een van de twintig punten die Open Vld naar voren schuift om in een volgende legislatuur het veiligheidsbeleid van ons land te verbeteren.

De ‘Brussels Metropolitican Police’, zoals de eengemaakte zone in het voorstel van de liberalen heet, moet voor de partij onder één centraal gezag op gewestniveau komen. Dat moet verhinderen dat de politie bij een fusie van de zes Brusselse zones wordt geleid door een college van negentien Brusselse burgemeesters. Dergelijke schaalvergrotingen moeten ook elders de kwaliteit van het politiewerk garanderen, klinkt het. Vrijwillige fusies moeten financieel worden aangemoedigd. De partij benadrukt wel dat ze tegelijk de wijkwerking wil behouden.

Het voorstel staat in het veiligheidsplan dat de liberalen opstelden in de aanloop naar de verkiezingen van 26 mei. De partij klopt zich op de borst dat ze de voorbije jaren mee grote stappen heeft gerealiseerd, zoals verhoogd gebruik van camerabeelden en scherpere nationaliteitsvoorwaarden voor criminelen.

Tegelijk wordt duidelijk dat bijsturingen nodig zijn. Zo pleit Open Vld twintig jaar na de oprichting van de geïntegreerde politie voor een grondige evaluatie. De federale politie kan haar taken niet naar behoren uitvoeren – met gevolgen voor werklast van de lokale politie en nood aan extra capaciteit. “Globaal heeft de politie voldoende middelen. Deze kunnen dus wel intern worden verschoven.”

Back to basics

De politie moet terug naar haar kerntaken, en dat betekent voor de liberalen ook dat aan private uitbestedingen moet worden gedacht. “Kleinere verkeersinbreuken, waaronder snelheidsovertredingen, moeten ook kunnen worden vastgesteld door private bewaking.”

Ook de digitale architectuur moet op de schop. Er is enerzijds een wildgroei aan gegevensbanken en IT-systemen en anderzijds “onvoldoende waarborgen dat gegevens bij alle relevante diensten terechtkomen”. Een kruispuntbank voor veiligheid, met gegevens van verscheidene politionele diensten, staat weliswaar in de steigers, maar moet voor de partij dringend worden gefinaliseerd.

Daarnaast pleiten de liberalen voor een stevige modernisering  bij Justitie. De termijnen moeten flink worden ingekort: Open Vld mikt op een halvering. Daarvoor wordt vooral gekeken in de richting van elektronische justitie. Een rechtszaak moet zo goed als volledig elektronisch kunnen worden doorlopen, ook van thuis uit. Daarnaast moeten de gevangenissen tegen 2030 worden vernieuwd en moeten de hoven en rechtbanken de modernste communicatie- en beveiligingstechnieken krijgen. 

Wat die ingrepen precies moeten kosten, staat niet in het plan vermeld. Toch maakt Open Vld zich sterk dat ze niet zomaar ballonnetjes oplaat. “Het zijn stuk voor stuk noodzakelijke, maar haalbare maatregelen die onze veiligheidsdiensten meer slagkracht geven om hun belangrijke taak uit te oefenen”, zegt Kamerfractieleider Patrick Dewael.