Direct naar artikelinhoud
Sri LankaTerreur

Sri Lanka zegt dat aanslagen wraak waren voor moskee-aanval Nieuw-Zeeland

Sri Lankaanse soldaten voor St. Anthony Shrine in de hoofdstad Colombo.Beeld AP

De bloedige aanslagen in Sri Lanka tijdens het paasweekend waren een vergelding voor de schietpartijen in moskeeën in Nieuw-Zeeland. Dat heeft de Sri Lankaanse staatssecretaris voor Defensie Ruwan Wijewardene het parlement dinsdag gemeld.

“Het eerste onderzoek heeft uitgewezen dat dit een vergelding was voor de moskee-aanval in Nieuw-Zeeland”, aldus de bewindsman. De rechts-extremistische Australiër Brenton Tarrant (28) schoot in maart 50 bezoekers van twee moskeeën dood in de stad Christchurch.

Wijewardene gaf geen verdere informatie of bewijzen waaruit zou blijken dat het bloedbad op Eerste Paasdag een wraakactie was. Hij zei wel dat de aanslagen op kerken en hotels het werk waren van twee lokale islamitische groepen. Behalve National Thowtheeth Jama’ath (NTJ) zou het ook gaan om de radicale groep Jammiyathul Millathu Ibrahim. 

Volgens de regering heeft onder andere NTJ hulp gekregen van een internationaal terreurnetwerk. Onder de veertig personen die zijn opgepakt, is een Syriër. De politie kwam de Syriër op het spoor na ondervraging van de andere verdachten. De autoriteiten zeggen dat inmiddels alle zeven aanslagplegers zijn geïdentificeerd. 

Geen enkele organisatie heeft echter tot nu toe de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen op de drie kerken en vier hotels. Sri Lanka heeft om buitenlandse hulp gevraagd bij het opsporen van het internationale netwerk, dat niet bij naam is genoemd. In heel het land werd dinsdag, tijdens een nationale rouwdag, drie minuten stilgestaan bij de honderden slachtoffers. Het dodental staat nu op 321, onder wie 45 kinderen. Er zijn 500 gewonden.

Noodtoestand

President Sirisena heeft maandag om middernacht de landelijke noodtoestand laten ingaan. Veiligheidsdiensten krijgen dan meer bevoegdheden om mensen vast te zetten en te verhoren. Ook gelden er restricties voor het gebruik van sociale media, omdat gevreesd wordt dat nepnieuws over de aanslagen de etnische en religieuze spanningen op het eiland doen toenemen.

Op Eerste Paasdag drongen zes zelfmoordterroristen gelijktijdig binnen bij kerken en hotels in verschillende delen van het land. Later vond nog een zevende aanslag plaats bij de dierentuin van de hoofdstad Colombo en volgde een achtste explosie tijdens een klopjacht op mogelijke verdachten.

Bij de aanslagen raakten ruim 500 mensen gewond en vielen zeker 310 doden.

Een van de 321 slachtoffers wordt dinsdag begraven in Negombo. In Sri Lanka is een nationale rouw afgekondigd.Beeld AFP