Deschacht gokte op verlies Anderlecht in wedstrijd waarin hij zelf meespeelde

De gokaffaire neemt een kwalijke wending voor Anderlecht-speler Olivier Deschacht. Het Nieuwsblad komt met nieuwe onthullingen: Met een account op zijn naam is geld ingezet op verlies van Anderlecht in de thuiswedstrijd tegen Benfica Lissabon drie jaar geleden, waarin Deschacht zelf meespeelde.

Jan-Pieter de Vlieger

Er is met een Unibet-account op naam van Olivier Deschacht wel degelijk gegokt op verlies van Anderlecht in een wedstrijd waarin hij zelf meespeelde. Dat blijkt uit documenten die Het Nieuwsblad samen met VTM Nieuws kon inkijken. Het gaat om de Champions League-wedstrijd tegen Benfica Lissabon van 23 november 2013, waarbij Deschacht 56 minuten op het veld stond. Anderlecht verloor met 2-3, wat voor 200 euro inzet precies 800 euro winst zou opgeleverd hebben.

Om na te gaan of Deschacht de wedstrijd bewust manipuleerde, heeft een onderzoekscommissie van de Belgische voetbalbond de beelden eind vorige maand in detail geanalyseerd. De onderzoekers merken in hun verslag onder meer op dat Deschacht in de achtste minuut “deels een interventie miste” en dat “Deschacht en Nuytinck de aanvallers veel ruimte geven” bij een doelpunt van Benfica.

Hun algemene indruk is “dat de meeste aanvallen van RSC Anderlecht vertrekken vanuit de verdediging via de rechterflank (en dus niet via linksachter bij Deschacht, red.)” Het rapport is echter niet meer dan een opsomming van dergelijke observaties en velt finaal geen oordeel over eventuele bewuste manipulatie. Die inschatting zal uiteindelijk Marc Rubens, procureur binnen het Belgisch bondsparket, moeten maken.

Olivier Deschacht liet eerder al weten dat hij de account creëerde in 2006, maar dat het na zijn vertrek uit het ouderlijke huis in 2008 vooral broer Xavier was die er gebruik van maakte. “Het is bewezen dat ik niet op verlieswedstrijden hebt gegokt”, laat Deschacht weten. “Ik wist tot twee maanden geleden zelfs niet dat er op die wedstrijd (Anderlecht-Benfica, red.) gegokt is geweest.”