Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Voetbalbond wil degradatie voor KV Mechelen en Waasland-Beveren in dossier matchfixing

Onder meer KV Mechelen moet voor de voetbalbond verschijnen.Beeld Photo News

De Belgische voetbalbond (KBVB) vraagt de degradatie van KV Mechelen en Waasland-Beveren. Daarnaast roept de bond dertien personen (voornamelijk clubleiders en agenten) op om zich voor de Geschillencommissie Hoger Beroep te verantwoorden met betrekking tot het onderzoek naar eventuele wedstrijdvervalsing eind vorig seizoen. Volgens KV Mechelen is degradatie echter niet mogelijk.

De Belgische bond heeft intussen zijn onderzoek naar de verdachte wedstrijden KV Mechelen - Waasland-Beveren en Eupen - Moeskroen afgerond. Het dossier betreffende die tweede wedstrijd werd geklasseerd zonder gevolg. 

De bond vraagt dat KV Mechelen in 1B blijft en volgend seizoen met 12 punten minder aan de competitie begint. De club mag van de bond ook geen Europees spelen mocht het de bekerfinale winnen. Daarnaast hangt Mechelen ook nog een boete van 125.000 euro boven het hoofd.

Waasland-Beveren zou eveneens naar 1B degraderen. Zij zouden komend seizoen met 6 punten aftrek moeten aanvangen, als de voetbalbond gevolgd wordt.

KV Mechelen: “Degradatie niet mogelijk”

In een communiqué op de clubwebsite reageert KV Mechelen verbaasd. “We krijgen een sanctie voorgesteld voor iets wat we niet gedaan hebben”, klinkt het. “Wij zijn verbaasd over de gevraagde sanctie door het bondsparket omdat we weten dat we als club onschuldig zijn”, aldus hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx.

“Daarenboven wil men een degradatie van de club, van 1A naar 1B, wat volgens onze lezing van het bondsreglement niet mogelijk is. Dat spreekt van allerlei mogelijke sancties, maar voor degradatie dient de vordering ingediend te zijn vóór 15 juni van het seizoen van de beweerde poging of daad van competitievervalsing, dus voor 15 juni 2018. Dat hebben ons verschillende advocaten bevestigd.”

Scheidsrechters

Het disciplinair onderzoek naar de scheidsrechters is nog niet afgerond. Dat wordt nog voortgezet. Bij de dertien mensen die zich moeten verantwoorden, zitten geen scheidsrechters. 

Het gaat om de (voormalige) Mechelse bestuursleden Olivier Somers, Johan Timmermans, Stefaan Vanroy en Thierry Steemans. Bij Waasland-Beveren gaat het om voorzitter Dirk Huyck, financieel directeur Olivier Swolfs, bestuurslid Walter Clippeleyr, ex-voorzitter Jozef Van Remoortel, en voormalig Beveren-speler Olivier Myny. De overige vier opgeroepen personen zijn spijtoptant Dejan Veljkovic, en de spelersmakelaars Evert Maeschalck, Walter Mortelmans en Thomas Troch, zo blijkt uit het oproepingsdocument voor de Geschillencommissie dat Belga kon inkijken.

Op 30 april komt de Geschillencommissie samen om de kalender op te stellen waarop het dossier behandeld zal worden. Na de afhandeling is er beroep mogelijk bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Uiterlijk op 30 juni 2019 - de slotdag van het huidige seizoen - moet er een definitieve uitspraak komen.