Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Pensioen op 65 jaar is ‘breekpunt’ voor sp.a bij regeringsonderhandelingen

Vlaams sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke.Beeld Tim Dirven

Als het van de sp.a afhangt, blijft de pensioenleeftijd 65 jaar en stijgt die niet naar 67. Dat is voor de Vlaamse socialisten zelfs een ‘breekpunt’ bij regeringsonderhandelingen. De sp.a wil de koopkracht optrekken, de lasten op arbeid verlagen, de wachtlijsten in de zorg wegwerken en een minimumpensioen van 1.500 euro garanderen na een loopbaan van 42 jaar.

De wettelijke pensioenleeftijd moet voor sp.a op 65 jaar blijven, en niet stijgen naar 67 in 2030 zoals gepland door de huidige regering. De socialisten noemen hun eis zelfs “een breekpunt” bij eventuele regeringsonderhandelingen na de verkiezingen. De sp.a herhaalt ook het voorstel van een minimumpensioen van 1.500 euro voor iedereen met een loopbaan van 42 jaar. 

Rode taxshift

Om hun plannen te financieren, rekenen de socialisten op een rode taxshift van zo'n 12 miljard euro, die vooral uit extra belastingen op meerwaarde en huurinkomsten zou bestaan.

De partij wil verder de koopkracht verhogen en het minimumloon van 10 euro naar 14 euro per uur doen stijgen. Het belastingvrij inkomen moet stijgen naar 1.200 euro per maand en de werkende Vlaming zo een belastingverlaging van 1.500 euro per jaar opleveren.

Op het vlak van zorg willen de socialisten de wachtlijsten in de zorg wegwerken. Dinsdag raakte echter bekend dat daar zeker 1,6 miljard euro voor nodig is, evenveel als het budget dat de sp.a voorzien had voor de hele zorgsector. “We gaan onze Toekomstbegroting moeten aanpassen”, aldus Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke.