Direct naar artikelinhoud
Schotland

Schotse regering wil nieuw referendum over onafhankelijkheid tegen 2021

De Schotse premier Nicola Sturgeon wil binnen twee jaar een nieuw referendum over onafhankelijkheid.Beeld AFP

De Schotse premier Nicola Sturgeon wil binnen de twee jaar een nieuw onafhankelijkheidsreferendum organiseren in Schotland. Dat zei ze vanmiddag tijdens het vragenuurtje in het Schotse parlement.

De Schotten organiseerden in 2014 al eens een volksbevraging over onafhankelijkheid van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Iets meer dan 55 procent stemde toen tegen, maar daarmee was de kous niet af. Zeker sinds Groot-Brittannië in een referendum nipt voor de brexit koos, terwijl de Schotse bevolking daar overwegend tegen was, dreigen de Schotten met een nieuw referendum over onafhankelijkheid.

Premier Nicola Sturgeon maakt die plannen nu concreter. “Tijdens de levensduur van dit parlement moet er een tweede referendum gehouden worden”, zei ze woensdagmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje, bericht The Guardian. De Schotten organiseren in mei 2021 verkiezingen, dus zou de volksbevraging er binnen de twee jaar moeten komen. De Schotse regering zal de nodige wetgeving al voor het einde van dit jaar in het parlement laten stemmen, zei Sturgeon.

Om een onafhankelijkheidsreferendum te organiseren, heeft Schotland de goedkeuring van het Britse parlement nodig. De regering van premier Theresa May heeft altijd gezegd dat ze dat niet zou toelaten, maar “die regering blijft misschien niet lang meer zitten”, aldus Sturgeon. Ze is er daarnaast van overtuigd dat de Britse regering zal zwichten onder Schotse druk, zei ze.

“Het systeem van regeren in Westminster dient de Schotse belangen niet”, aldus nog Sturgeon. De brexit, die niet gesteund wordt door de meerderheid van de Schotten, duidt op een “groot democratisch deficit” voor de manier waarop Schotland bestuurd wordt, klinkt het nog.

Intussen wil de Schotse regering een soort volksassemblee oprichten waarin burgers de toekomst van Schotland kunnen bespreken, zei Sturgeon nog. Daarnaast wil ze samenwerken met de oppositie om een draagvlak voor onafhankelijkheid te vinden.