Zo laag staat het grondwaterpeil in uw buurt

© ds-infografiek

De toestand van het grondwaterpeil in Vlaanderen is nog niet kritiek, maar we moeten alert zijn. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) gezegd. Bekijk hier hoe het met het grondwaterpeil in uw buurt gesteld is.

Verschillende experts waarschuwen voor mogelijke watertekorten en droogteproblemen in de zomer. De grote droogte van 2018 is nog niet verteerd en eigenlijk is er een natte lente nodig om de tekorten aan te vullen.

Volgens Van den Heuvel is de toestand nog niet kritiek, maar moeten we wel ‘alert’ blijven en zou het ook goed zijn als er de komende weken voldoende neerslag valt. ‘We hebben een vrij normaal voorjaar gehad, maar dat heeft er niet toe geleid dat het grondwaterpeil opnieuw overal in orde is’, antwoordde de minister op vragen van parlementsleden Francesco Vanderjeugd (Open VLD) en Tinne Rombouts (CD&V).

Van den Heuvel roept de Vlaming op het hele jaar door spaarzaam te zijn met water. Mensen hebben volgens hem wel oren naar die oproep. ‘De mensen begrijpen de urgentie van de boodschap dat we waterzuinig moeten zijn.’

Volgens Van den Heuvel heeft de Vlaamse regering tal van maatregelen genomen, ook in de landbouw, om het watergebruik onder controle te houden, het hergebruik van water te stimuleren en de infiltratie van water in de bodem te bevorderen.