Direct naar artikelinhoud
Roken

Leeftijdsgrens voor verkoop van tabak opgetrokken van 16 naar 18 jaar

Leeftijdsgrens voor verkoop van tabak opgetrokken van 16 naar 18 jaar
Beeld Getty

De Kamer heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat de verkoop van tabak aan minderjarigen verbiedt. Nu ligt de leeftijdsgrens op 16 jaar. Het voorstel, ingediend door N-VA, is met een ruime meerderheid goedgekeurd. Enkel Open Vld onthield zich bij de stemming.

België is een van de weinige landen waar minderjarigen nog tabak kunnen kopen. Naast België bestaat in de EU enkel nog in enkele Oostenrijkse deelstaten de mogelijkheid om vanaf de leeftijd van 16 jaar tabaksproducten aan te schaffen. N-VA diende een wetsvoorstel in om ook in België de leeftijdsgrens op te trekken van 16 naar 18 jaar.

“Hoe jonger jongeren beginnen met het roken, hoe groter de kans dat zij een verslaving ontwikkelen”, benadrukt N-VA-kamerlid An Capoen, die ook dokter is. “Vandaag kunnen jongeren nog veel te makkelijk sigaretten kopen”, stelt zij. “Uit de laatste VAD-leerlingenbevraging blijkt dat maar liefst 8 op de 10 jongeren tussen de leeftijd van 16 en 18 jaar zegt zeer gemakkelijk aan tabak te kunnen geraken. Bij de jongeren onder de 16 jaar is dit nog maar 4 op de 10.”

Enkele weken geleden werd het voorstel nipt weggestemd in de commissie Volksgezondheid. “Gelukkig hebben we in de plenaire vergadering toch voldoende partijen kunnen overtuigen van het belang van deze maatregel om de gezondheid van onze jongeren te beschermen”, aldus Capoen.