Direct naar artikelinhoud
Aanslagen Sri Lanka

Radicale leider Zahran Hashim omgekomen bij een van de aanslagen in Sri Lanka

Sri Lankaanse soldaten bewaken een moskee na de aanslagen op Pasen.Beeld AFP

De Sri-Lankaanse extremist Zahran Hashim, een van de spilfiguren van de aanslagen in Sri Lanka, is bij die aanslagen om het leven gekomen. Dat heeft president Maithripala Sirisena vrijdag gezegd. Nederland past zijn reisadvies voor Sri Lanka aan, België bekijkt het nog.

“Wat de inlichtingendiensten mij hebben gezegd, is dat Zahran gedood is bij de aanslag in Shangri-La” zondagochtend, aldus de president tegen de pers.

Zahran is met nog iemand anders, een zekere “Ilham”, binnengedrongen in het luxehotel in de hoofdstad Colombo. De man was te zien op een video van terreurgroep Islamitische Staat (IS) die de aanslagen heeft opgeëist. In de video leidde hij zeven mannen die trouw beloofden aan IS-leider Aboe Bakr al-Baghdadi. Zijn lot sinds de aanslagen van zondag was onbekend, de autoriteiten spoorden hem actief op.

Zahran Hashim was de leider van de National Thowheeth Jama’ath (NTJ), een lokale extremistische beweging die tot zondag weinig bekend was en die volgens Colombo achter de aanslagen zit.  De politie in Sri Lanka zoekt naar zeker 140 mensen die banden hebben met de islamitische groep.

Politiechef stapt op

Intussen heeft het hoofd van de Sri Lankaanse politie ontslag genomen. Dat heeft president Maithripala Sirisena vrijdag gezegd.

“De inspecteur-generaal van de politie heeft ontslag genomen”, zei het staatshoofd tijdens een ontmoeting met de pers.

Pujith Jayasundara is een tweede hoge gezagsdrager die opstapt tengevolge van het fiasco van de autoriteiten om de aanslagen te verhinderen. Donderdagavond nam de topambtenaar van het ministerie van Defensie ontslag

Reisadvies herbekeken

Nederlandse reisorganisaties halen hun klanten terug uit Sri Lanka. Ze volgen daarmee het advies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat reizen naar Sri Lanka afraadt. Morgen volgt er een repatriëringsvlucht. België bekijkt nog of het eveneens zijn reisadvies aanpast.