Direct naar artikelinhoud
DroogteAfschakelplan

Wie mag bij extreme droogte water gebruiken en bij wie gaat de kraan dicht?

De extreme droogte zorgt onder meer op de Kalmthoutse heide voor brandgevaar.Beeld Wouter Maeckelberghe

Wie mag bij extreme droogte water gebruiken en bij wie gaat de kraan dicht? Op die vragen geeft het waterafschakelplan tegen 2020 antwoord.

Vlaanderen is nog steeds niet bekomen van de droge zomer van 2018. De grondwaterstanden blijven (zeer) laag, droogte wordt stilaan een constante. Daarom werkt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) aan een plan dat vastlegt wie prioriteit krijgt voor watergebruik in geval van schaarste. Het slaat op alle soorten: oppervlakte-, grond- en kraantjeswater.

"Het werd al in de lente van 2017 in gang gezet", zegt professor waterbouwkunde Patrick Willems (KU Leuven). "Na de droge zomer van vorig jaar zit het in een stroomversnelling. Tegen volgende zomer moet een eerste versie klaar zijn."

Wie krijgt voorrang?

De precieze invulling ligt nog niet vast, benadrukt Katrien Smet (VMM). "Geef je mens, dier of natuur voorrang? Die oefening ligt gevoelig", zegt ze.

Professor Roel Merckx (KU Leuven) vindt dat vooral bedrijven kunnen inboeten. "De vleessector bijvoorbeeld, die heel veel water gebruikt." Volgens professor waterbeheer Ann Van Griensven (VUB) zullen het eerst de boeren zijn die geen druppel meer krijgen, dan de industrie en vervolgens de kraantjeswaterproductie.

Het kan dus dat de kraan thuis dichtgaat. "Dat zou een deel van het plan kunnen zijn", zegt professor Willems. "Al is die kans heel klein. Drinkwaterbedrijven hebben een buffer voor piekmomenten. Ze kunnen elkaar voor even uit de nood helpen."

Een droogtecommissie beslist wanneer het plan in werking treedt. De maatregelen moeten ook juridisch sluitend zijn. De VMM heeft dus nog veel (reken)werk en zoekt een externe partner om het plan mee uit te werken.