Direct naar artikelinhoud
PortretRoyalty

Meghan Markle bevallen: portret van het kind dat nu al de ‘baby van het jaar’ is

Meghan Markle bevallen: portret van het kind dat nu al de ‘baby van het jaar’ is
Beeld Gijs Kast

De Britse prinses Meghan Markle is thuis bevallen van een flinke zoon. Als je moeder een Hollywood-actrice is, en je vader een populaire Britse prins, dan word je allicht geen typische Britse royal. Een portret van ‘Baby Sussex’, het eerste kind van Meghan Markle en Harry, dat nu al de ‘baby van het jaar’ is.

Wordt het een bruin velletje met ros haar of een blanke huid met zwarte kroezeltjes? Het is wachten op de eerste beelden van het kind om die vraag beantwoord te zien. Met een knappe Afro-Amerikaanse moeder en een rossige, wat sproetige vader kan het uitzicht van de baby alle kanten uit. Eén ding is zeker: ‘Baby Sussex’, zoals de kleine al negen maanden wordt genoemd, is de eerste Britse royal met Afro-Amerikaanse genen in eeuwen.

De Britse tabloids toonden de afgelopen weken à volonté beelden van hoe de baby er zou kunnen uitzien. Er werden specialisten af en aan gesleept om uit te leggen dat er bij gemengde koppels, zoals Meghan en Harry, niets zeker is. In de meeste gevallen krijg je qua huidskleur en haar een ‘verdunning’ van de kenmerken van de ouders, wat dus in dit geval een baby met lichtbruine huid en bruin-rosse haardos moet opleveren.

Maar sommige genen kunnen blijkbaar ook dominanter zijn dan andere, waardoor je evengoed een bepaald kenmerk van vader of moeder in volle glorie kan erven. En dan behoort een baby met donkere huidskleur en rossig haar wel degelijk tot de mogelijkheden.

Prins Harry en een zwangere Meghan Markle, begin februari.Beeld AP

Zijn uitzicht was maar een van de vele bronnen van speculaties over Baby Sussex, al voor de geboorte het Meest Besproken Kind van het Jaar. Harry en Meghan zijn nogal gesteld op hun privacy en lieten de voorbije maanden zo weinig mogelijk los over hun plannen. Waardoor royalty­fans naar hartenlust konden beginnen speculeren en zo voor eventjes de brexit­besognes vergeten.

De tabloids gingen de voorbije weken volledig in overdrive en brachten zelfs ‘uur tot uur’-updates over de toestand van de hertogin van Sussex, die elk moment kon bevallen. En gingen ook de concurrentie aan met hun genre­genoten, met meta-stukken over ‘de echte waarheid over Baby Sussex’, waarbij ze de ‘valse roddels’ bij de concurrentie aankaarten. De ‘echte’ roddels waren op den duur niet meer te onderscheiden van de ‘valse’. Zou het kind al meteen na de geboorte op een plantaardig dieet worden gezet? En waren er niet twéé Baby Sussex’en? Eén tabloid wist namelijk zeker dat de baby via ivf verwekt is, en daarbij is de kans op meerlingen vrij groot.

Zelfs de eerder ernstige Britse media sprongen op de kar. Zij brachten vooral het bericht dat Meghan en Harry hun kind ‘gender­neutraal’ willen opvoeden. Wat inhoudt dat de babykamer van een neutrale witte kleur is voorzien, met veganistische verf van eucalyptus-extract.

Babygate

Al kwam er enkele weken geleden wel een domper op de feestvreugde. De Britse royalty­fans verslikten zich serieus in hun thee toen duidelijk werd dat ze ook na de langverwachte geboorte nog even moeten wachten om te weten hoe het kindje er nu echt uitziet. Harry en Meghan willen namelijk eerst genieten in privé­sfeer. Pas wanneer ze eraan toe zijn, en dat kan enkele dagen duren, willen ze hun spruit aan de media en de rest van de wereld tonen.

‘Babygate’ blokletterden de Britse tabloids meteen. Want Harry en Meghan breken zo met een belangrijke traditie. Zowel prinses Diana, de moeder van Harry, en zijn schoonzus Kate kwamen enkele uren na de bevalling hun ­baby’s, net niet in Lion King-stijl, tonen aan het publiek. Op de stoep van het Saint Mary’s Hospital, waar ze kortelings daarvoor nog op de bevallings­tafel lagen. Door hun entourage in allerijl proper opgemaakt en in een designerjurk gepropt, waardoor andere ooit-bevallen vrouwen zich alleen maar grote losers konden voelen.

Britten houden nu eenmaal van tradities, al helemaal als het over hun royals gaat, weet Ingrid Seward, hoofd­redacteur van het Britse royal­blad Majesty Magazine, die onlangs een boek schreef over het 70-jarige huwelijk van de Queen met prins Philip. “Het is heel jammer dat ze de baby niet meteen willen tonen”, reageert ze aan de telefoon. “Want royalty­watchers en ook de fans zijn natuurlijk razend nieuwsgierig. We hebben zo genoten van hun huwelijk en kunnen dan ook niet wachten om de baby te zien.”

Al heeft ze ergens wel begrip voor de beslissing van Meghan en Harry. “Geen enkele pas bevallen vrouw gaat zich na zo’n krachttoer voor haar plezier in ongemakkelijke panty’s en hakken stoppen om voor een camera te gaan staan. Maar voor het publiek is het doodjammer.”

Rocksterren

Babygate past nochtans volledig in de manier waarop Harry en Meghan hun leven willen leiden. Ze worden de ‘rocksterren van Buckingham Palace’ genoemd, omdat ze niet altijd de strikte paleis­regels volgen. Ze doen basically gewoon hun zin. Van ­Meghan, die megapopulair is bij het volk, wordt dat ook grotendeels aanvaard.

Dus ja, ze zijn lid van de Royal Family, maar neen, ze willen er hun hele leven niet door laten beïnvloeden. En al helemaal niet dat van hun kind. Hoeft ook niet, vindt het koppel. Want dat kind staat, in tegenstelling tot eerdere wel op de stoep van het ziekenhuis getoonde royal baby’s, een stuk verder af van de troon. Baby Sussex wordt zevende in lijn voor die troon. Om daar op te geraken, moet het kind zowel zijn grootvader, zijn oom, zijn twee neven en nicht én zijn eigen vader zien te passeren. De kans dat dat ooit gebeurt, is zo goed als nihil.

Harry en Meghan willen alles proberen om hun kind een zo normaal mogelijke opvoeding te geven. De prins en zijn broer William weten wellicht als geen ander wat het is om op te groeien onder een vergrootglas, waarbij elke kleine of iets grotere misstap uitvergroot in de boekskes beland. En waarbij het not done is al te veel emotie te tonen, zelfs bij de dood van je eigen mama, zo bleek onlangs nog uit een reportage waarin de prinsen openlijk getuigden over hun jeugd. Ook andere koningskinderen ondervonden al de negatieve gevolgen van het royal-zijn. Neem nu de Nederlandse kroonprinses Amalia. Die werd op Koningsdag twee jaar geleden, toen ze 14 jaar was, op Twitter slachtoffer van body­shamers die haar te dik vonden.

Toch zou het Meghan en Harry kunnen lukken om hun kindje te behoeden voor dat soort taferelen. Zeker als ze inderdaad afzien van een titel voor hun baby. Kinderen van Britse prinsen worden namelijk niet automatisch prins of prinses. Die titels zijn volgens het Britse protocol enkel voorbehouden voor de kinderen van de koning(in), de Prince of Wales en de mannelijke kinderen van diens eerste mannelijke opvolger. De Queen kan daar wel eigenhandig een mouw aan passen. Zo besliste ze om alle drie de kinderen van prins William de titel te geven.

Harry en Meghan vroegen de Queen echter om dat bij hen niet te doen. “Als het kind geen titel krijgt, vervallen ook alle koninklijke beslommeringen”, zegt Lia Van Bekhoven, VRT-correspondent in het VK. “En kan het inderdaad een normaal leven proberen uitbouwen. Er zijn al precedenten. De zus van prins Charles, prinses Anne, wou ook dat haar twee kinderen, Zara en Peter, in de luwte konden leven, zonder titel. En daar zijn ze ook goed in geslaagd. Bekend is Zara Philips wel, maar dan als verdienstelijk ruiter die in 2012 zelfs een zilveren medaille won op de Spelen in Londen.”

Het kan ook helpen dat Harry en Meghan eerder al beslist hadden om te verhuizen naar Frogmore House, op het kasteeldomein van Windsor, in plaats van hun intrek te nemen in een appartement in Buckingham Palace zelf. Frogmore ligt op zo’n 30 kilometer ten westen van Londen. Ze wonen dus een stuk weg van de rest van de koninklijke familie en hopen zo een beetje uit de invloedssfeer en bijbehorende media-aandacht te blijven.

Populairder dan Diana

En als dat allemaal niet genoeg is, is er nog altijd de Afrika-piste. De zondagsbladen blokletterden vorig weekend dat er een plan op tafel ligt om Meghan en Harry met hun kindje voor een tijdje naar Afrika te sturen. Ze zouden daar, in opdracht van het koningshuis, actief kunnen zijn voor goede doelen en Groot-Brittannië promoten.

Buckingham Palace liet meteen weten dat zoiets voorlopig nog pure speculatie is. Maar helemaal uit de lucht gegrepen is het niet, meent Van Bekhoven. “De internationale aantrekkingskracht van het koppel is gi-gan-tisch. De kans is groot dat Meghan de populariteit van Diana gaat overstijgen. Als ze dus een min of meer normaal leven willen uitbouwen met hun kindje, dan is het waarschijnlijk dat ze ergens een paar jaar ver weg moeten gaan. Dat zou ook prins William de kans geven om zich verder te ontwikkelen. Hij kan dan, net als zijn vader al doet, meer en meer taken overnemen van de Queen. Maar daarvoor moeten zijn broer, zijn megapopulaire vrouw en hun kind eerst uit het zicht zijn.”