Een beeld van de Grote Magelhaense Wolk, genomen door Hubble. De Grote Magelhaense Wolk is een naburig sterrenstelsel waar Hubble de pulserende sterren heeft bestudeerd.
Volledig scherm
Een beeld van de Grote Magelhaense Wolk, genomen door Hubble. De Grote Magelhaense Wolk is een naburig sterrenstelsel waar Hubble de pulserende sterren heeft bestudeerd. © CNN/NASA

Wetenschappers staan voor raadsel: ons universum groeit sneller dan gedacht maar niemand weet waarom

Ons universum breidt continu uit, dat is voor wetenschappers geen verrassing. Maar de snelheid waarmee dat gebeurt, is nog steeds voer voor onderzoek. Metingen door de Hubbletelescoop toonden enkele jaren geleden al aan dat het heelal zo’n 9% sneller groeit dan eerder voorspeld was op basis van metingen van de Plancksatelliet. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat wetenschappers eigenlijk niet kunnen verklaren vanwaar die tegenstrijdigheid komt in de metingen. Dat doet vermoeden dat er mogelijk een nieuwe theorie nodig is om de groeisnelheid van het heelal te begrijpen. 

3 reacties

  • Norbert Bauwens

    5 jaar geleden
    Er wordt alleen beter gemeten doordat ze dieper in de ruimte kunnen kijken. In de volgende "lege zwarte vlek" zit nog een heel universum. @william Masson dat is het grappigste dat ik vandaag al gelezen heb; (lol)
  • Freddy van der Westerlaken

    5 jaar geleden
    Het is onmogelijk te weten of deze bewering juist is, door hoe verder je in het universum kijkt hoe meer je in het verleden kijkt. Dus de verst verwijderde objecten bewegen het snelst van ons weg ja maar dat is het langst geleden dus hoe snel bewegen ze dan nu op dit moment? Kan niemand U vertellen.
  • Willy Masson

    5 jaar geleden
    Ik vind dat we tegen deze ongecontroleerde groei moeten gaan betogen elke dinsdag tot de politiek actie onderneemt ,