Opa verkrachtte kleindochter gedurende hele puberteit: “Hij maakte zelfs foto’s met een polaroidcamera”

© Shutterstock

Het parket Halle-Vilvoorde heeft vrijdag een gevangenisstraf van zes jaar gevorderd tegen een 74-jarige man uit Beersel die drie jaar lang zijn kleindochter aanrandde en verkrachtte. De feiten vonden plaats toen het meisje tussen dertien en zestien jaar oud was. In de eerste helft van de jaren 80 zou de man ook zijn eigen dochter verkracht hebben, maar daarvoor wordt hij niet vervolgd omdat die feiten verjaard zijn.

adm

Het misbruik begon in maart 2015, toen het slachtoffer 13 jaar oud was. Tijdens een verblijf van het slachtoffer en haar zus bij hun grootouders, begon grootvader F.V. zijn oudste kleindochter te betasten. Een dag later nam hij haar mee naar het vogelhok in de tuin en ging het misbruik verder. Drie jaar lang, tot in september 2018, waren er tussen beide seksuele contacten, die door het meisje in haar verhoren gedetailleerd beschreven werden.

Foto’s met polaroidcamera

“Er is sprake van vingeren, van orale seks en zelfs van penetratie met zijn geslachtsdeel”, zei substitute Mieke Thijssen. “Hij speelt zelfs hele scènes van “Fifty Shades of Grey” na. Er worden ook foto’s gemaakt met een polaroidcamera, die zorgvuldig worden bewaard en die de politie bij de huiszoeking ook zal vinden.”

Volgens het parket heeft de zeventiger schaamteloos misbruik gemaakt van een meisje dat in volle puberale ontwikkeling was.

“Hij schuift ook elke vorm van schuld van zich af”, aldus het parket. “Hij zou de feiten gepleegd hebben omdat hij al 20 jaar geen seksuele contacten meer had met zijn echtgenote. Alles gebeurde ook zogezegd met wederzijdse toestemming en het meisje zou hem hebben overgehaald. Dat terwijl het kind tot tweemaal toe Awel, de hulplijn voor kinderen, contacteert omdat ze beseft dat dit niet kan maar het niet aan haar ouders durft te bekennen.”

Uiteindelijk schreef het meisje het hele verhaal neer in een e-mail die ze ook aan haar ouders toonde. Die stapten naar de politie, waarna de 74-jarige grootvader in de cel belandde.

“Toen dit naar buiten kwam, heeft de tante van dit meisje, de eigen dochter van deze man, ook een verklaring afgelegd”, zei de advocate van de burgerlijke partij, de ouders van het meisje. “Daarin legt ze uit dat ze tussen 1983 en 1986, toen ze zelf tussen 13 en 16 jaar oud was, ook aangerand en verkracht is door haar eigen vader. Hij heeft dat ook, weliswaar slechts gedeeltelijk, toegegeven, maar die feiten zijn verjaard.”

Bereid tot behandeling

Volgens zijn advocate beseft de zeventiger nu wel degelijk dat hij de volle verantwoordelijkheid draagt en is hij bereid zich te laten behandelen.

“Hij heeft onaanvaardbare daden gesteld maar we mogen hem ook niet afschilderen als een pervers monster”, pleitte meester Saskia Kerkhofs. “We mogen ook niet voorbijgaan aan de ontluikende seksualiteit van het meisje zelf, die in haar verklaringen zelf zegt dat ze het op de één of andere manier ook spannend vond. Al kan dat natuurlijk geen excuus zijn voor wat mijn cliënt heeft gedaan.”

Het vonnis valt op 24 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen