CD&V draagt Crevits zondag voor als kandidate minister-president

© photo news

Hilde Crevits moet de uitdager worden van Bart De Wever in de strijd om de leiding van de Vlaamse regering.

wwi

De beslissing om Hilde Crevits in de campagne naar voren te schuiven als kandidate-minister-president valt officieel zondag pas, op het verkiezingscongres dat de partij houdt. Het voorstel wordt zondag aan de militanten voorgelegd.

Ze wordt daarmee het speerpunt van de CD&V-campagne, samen met partijvoorzitter Wouter Beke. Als ze het haalt wordt ze meteen de eerste vrouwelijke minister-president. Ze is al tien jaar lid van de Vlaamse regering en vice-minister-president.

De bedoeling is om CD&V meer aan bod te laten komen in de verkiezingscampagne. Die draait al de hele tijd uit op een duel tussen N-VA en Groen. Nu de campagne echt volop van start kan gaan, probeert CD&V zich daartussen te werken.

De jongste politieke barometer van VRT/De Standaard toont aan dat het hoog tijd is. In de peiling landde CD&V op een schamele 14,7 procent, het laagste resultaat ooit in de peiling. In de poppoll stond Crevits derde, na Bart de Wever en Theo Francken, als meest populaire politica van CD&V. Het toont haar potentieel.

Een federaal boegbeeld komt er niet. Minister van Justitie Koen Geens, een van de namen die daarvoor circuleerde, ontkent formeel dat er een federale kandidaat-premier naar voren wordt geschoven, aangezien de partij niet in een positie zit om dat te doen.