Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Theo Francken (N-VA) en Maggie De Block (Open Vld) in debat: ‘Geen persoonlijke vete’

Maggie De Block (Open Vld) en Theo Francken (N-VA).Beeld VTM Nieuws

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en Maggie De Block (Open Vld), die nu bevoegd is voor de materie, hebben voor het eerst rechtstreeks de degens gekruist in de studio van VTM Nieuws. Een herhaling van een maandenlange partij bekvechten tussen Francken en zijn opvolgster De Block, al is er geen sprake van ‘een persoonlijke vete’, aldus de politici.

Maggie De Block nam bij de val van de federale regering in december vorig jaar het departement Asiel en Migratie over van Francken, om op dag één de aanval te openen op zijn beleid. “Ik tref een departement in chaos aan”, klonk het fors. Een standpunt waar ze ook nu nog achter blijft staan. “Hoe kan ik dat anders noemen als de mensen in Brussel op straat en in parken lagen, en het opvangnetwerk oververzadigd was?” Francken reageerde toen al woedend op die uitspraken - “Over menselijkheid heb ik zeker geen lessen te krijgen” - en herhaalt opnieuw “gekrenkt” te zijn door de kritiek.

Asielquota

De Block vindt dat de destijds ingestelde quota om het aantal asielaanvragen per dag te beperken van Francken “onwettelijk” waren. Francken laat de kritiek van zich af glijden en ziet de quota liever terugkeren.

Idem voor de ontradingscampagnes van de regering, die België minder aantrekkelijk moeten maken als asielland, die onder De Block meteen offline werden gehaald. Niet haar schuld, aldus De Block: “Dienst Vreemdelingenzaken heeft dat toen zelf gedaan”. Wel vondde liberaal de campagne van Francken destijds “niet al te vriendelijk”.

“Geen persoonlijke vete”

De Block en Francken bekvechten al maanden, maar ontkennen dat er een persoonlijke vete aan de gang is. “Samen op één departement werken zou toch moeilijk zijn”, grapte De Block. “Ik ben niet rancuneus”, repliceerde Francken. “Open Vld is een partij waar we sociaal-economisch dingen mee kunnen in gang zetten.” De Block: “Wij zijn gewoon twee politici die heel geëngageerd zijn en hetzelfde werk doen met evenveel passie, alleen drukken wij die passie anders uit”.

Francken en De Block zijn beiden lijsttrekker voor hun partij in hun thuisprovincie Vlaams-Brabant, en dus rechtstreekse concurrenten op 26 mei.