Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Kristof Calvo (Groen) wil coalitie vormen met CD&V: ‘Speel niet langer de kleine kartelpartner van N-VA’

Kristof Calvo reiktte bij monde van zijn partij de hand uit naar CD&V. ‘Waarom is het voor CD&V zo moeilijk om te zeggen: We doen het liever met Groen?’Beeld Photo News

In een klimaatduel gingen Groen-fractieleider Kristof Calvo en CD&V-voorzitter Wouter Beke in gesprek. Maar in plaats dat er vuisten werden gebald, reikte Groen een hand uit naar CD&V. Calvo stelde een coalitievorming voor, maar Beke reageerde terughoudend en zegt Groen nog iets te radicaal te vinden. Tot onbegrip van Calvo: ‘Waarom is het voor CD&V zo moeilijk om te zeggen: We doen het liever met Groen?’ Dat schrijft Het Nieuwsblad.

In het gesprek gaf Calvo Beke zelfs enkele complimentjes over het CD&V-beleid. “Bij de uitvoering van concrete maatregelen, daar is de voorbije jaren veel tijd verloren”, zegt Calvo. “En daarmee wil ik zeker geen steen werpen naar CD&V alleen, want op bepaalde punten hebben we aan hetzelfde zeel getrokken: het statiegeld, het energiepact, het versneld uitfaseren van wagens met een verbrandingsmotor. Doorgaans vormde N-VA het grootste politieke struikelblok over klimaat.” Beke bedankte hem voor de complimentjes, maar wanneer Calvo een coalitie voorstelt, houdt de CD&V-voorzitter de boot af.

“Waarom is het voor CD&V zo moeilijk om te zeggen: We doen het liever met Groen?”, zegt Calvo. “Jullie moeten keuzes durven maken. En je niet gedragen als een kleine kartelpartner van N-VA zoals de voorbije jaren. Een coalitiepartner die sterke idealen heeft, zoals Groen. Dat zou CD&V deugd doen.”

“Ik denk dat Groen en CD&V allebei oprecht op zoek zijn naar samenwerking en verbinding. In tegenstelling tot het kibbelkabinet willen wij een samenwerkingskabinet opzetten, een klimaat- coalitie. Alleen zijn de centrumpartijen minder duidelijk in wat zij willen dan wij. Dus zullen de mensen op ons moeten stemmen. Want naast compromissen sluiten zijn idealen en een ruggengraat even belangrijk.”

Op de vraag of Beke Groen even graag ziet, antwoordde hij dat de partij op een aantal vlakken respectabele standpunten heeft. “Maar ik hou het liever heel concreet”, aldus Beke. “En ik ga nu niet speculeren over een mogelijke samenwerking. Laat de mensen maar kiezen.”