Zelflerende algoritmen kunnen helpen bij het vaststellen van artritis bij kinderen

© iStock

Algoritmen kunnen inzichten bereiken waar een mens moeilijk toe komt.

Computeralgoritmen kunnen almaar beter moeilijke diagnosen stellen, soms zelfs beter dan artsen. Immunologe Erika Van Nieuwenhove van de Leuvense tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en haar collega’s melden in Annals of the Rheumatic Diseases dat ze een zelflerend algoritme hebben ontwikkeld dat met bijna 90 procent zekerheid artritis bij kinderen kan vaststellen, louter op basis van een bloedtest.

Het gaat om de vaakst voorkomende vorm van reuma bij kinderen, maar omdat de ernst en de evolutie van de symptomen sterk kunnen variëren, is een diagnose stellen niet altijd gemakkelijk. Het algoritme evalueert alleen de samenstelling van het immuunsysteem van de patiënten. Het zal nuttig zijn om te bepalen welke behandeling aangewezen is.

Een zelflerend algoritme kan met bijna 90 procent zekerheid artritis bij kinderen vaststellen.

Bio-informaticus Wouter Saelens van de Gentse tak aan het VIB en zijn collega’s beschrijven in Nature Biotechnology hoe ze met artificiële intelligentie de dynamiek van celontwikkeling in kaart hebben gebracht. Weten hoe cellen evolueren en reageren op veranderingen in hun leefomgeving is van groot belang, ook voor toepassingen in de geneeskunde. Cellen kunnen tijdens hun ontwikkeling verschillende richtingen inslaan.

Er zijn al verschillende technieken om de weg te volgen die individuele cellen in een weefsel afleggen. Met de technologie van de Gentse wetenschappers kan nu bepaald worden welke methode de beste is om een specifiek probleem aan te pakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content