Direct naar artikelinhoud
Kom Op Tegen Kanker

Honderden liters spaghettisaus verkocht voor goede doel zijn mogelijk besmet

Honderden liters spaghettisaus verkocht voor goede doel zijn  mogelijk besmet
Beeld Geert De Rycke

Vzw Prinses Harte roept via Facebook op de spaghettisaus die ze verkocht voor Kom Op Tegen Kanker, niet op te eten. De saus bevat namelijk het vlees dat werd teruggeroepen door Colruyt omdat het mogelijk besmet is met de bacterie E. coli STEC. 

De vzw Prinses Harte organiseerde een grote verkoop van spaghettisaus om geld in te zamelen voor Kom Op Tegen Kanker, geld dat rechtstreeks naar kankeronderzoek gaat. Voor hun saus, die werd bereid in een grootkeuken bij Mechelen, kochten ze gehakt bij Colruyt. De verkoop verliep met 420 liter saus aan een tweehonderdtal kopers zeer vlot.

Toen de vzw gisteren in de loop van de dag dan het nieuws bereikte dat Colruyt een deel van hun rundvleesproducten moest terugroepen omwille van de mogelijke aanwezigheid van de bacterie E. coli STEC,  waren de personeelsleden meteen gealarmeerd. Ze gingen op zoek naar de gebruikte verpakkingen en moesten helaas vaststellen dat hun bolognesesaus werd gemaakt met het potentieel besmette vlees. 

Daarop waarschuwde de vzw hun klanten meteen via de sociale media. “Beste kopers, kocht je vandaag bij Prinses Harte bolognesesaus met vlees, gelieve deze dan niet op te eten”, luidt het bericht op hun Facebookpagina. Voor sommigen kwam de waarschuwing te laat: “We vernamen dat een aantal mensen de saus al at. Het blijft dus bang afwachten. Wij willen ons enorm verontschuldigen, al ligt dit volledig buiten onze wil”, zegt Johan Muyldermans van Prinses Harte. 

Prinses Harte laat ook weten dat ze een schadevergoeding van Colruyt zullen eisen. Ze hopen daarbij op meer dan de kostprijs van het gehakt, misschien een donatie voor Kom Op Tegen Kanker, aldus Muyldermans. 

Symptomen

Bij consumptie van besmet vlees kunnen diarree, buikkrampen en braken, al dan niet met koorts optreden. Deze symptomen doen zich meestal voor binnen de week na consumptie. Vooral jonge kinderen, zwangere vrouwen, personen met een verminderde immuniteit en ouderen behoren tot de risicogroep. Wie van de betrokken producten heeft gegeten en deze symptomen vertoont, raadpleegt het best de huisarts.