Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

CD&V wil Hilde Crevits als ‘eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen’

Hilde Crevits.Beeld Tim Dirven

Het nieuws was vrijdag al uitgelekt, maar nu is het officieel: CD&V heeft op zijn verkiezingscongres in Genk Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits naar voren geschoven als kandidaat om Geert Bourgeois (N-VA) op te volgen als Vlaams minister-president. “De eerste vrouwelijke ooit.”

“We willen in Vlaanderen gaan voor levenskwaliteit”, aldus CD&V-voorzitter Wouter Beke in De Zevende Dag. “Dat wil zeggen: een goed, gezond en gerust leven. En dat Vlaanderen moet geleid worden en daar hebben wij een kandidaat voor. We hebben met Hilde Crevits een viceminister-president die dat de voorbije vijf jaar schitterend gedaan heeft, tien jaar ervaring heeft in de regering en een duidelijke visie en een positief project heeft, maar ook mensen weet te verbinden. Een eerste vrouwelijke minister-president voor Vlaanderen”, aldus een zelfzekere Beke.

Crevits werd op het congres zelf getrakteerd op een staande ovatie en mocht de slotspeech geven. De ‘leading lady’ van de christendemocraten zette daarbij de prioriteiten voor haar en haar partij op een rij, gaande van een ‘pensioengarantie’ van 1.500 euro tot 240.000 extra jobs, 3.500 kilometer extra fietspaden en bijkomende investeringen in onderwijs en gezondheidszorg. 

Ze is naar eigen zeggen klaar voor de opdracht. “Ik ben meer dan 10 jaar minister geweest en wil nu graag de krachten bundelen.”

Crevits is Vlaams lijsttrekker in West-Vlaanderen en kan dus enkel in haar kieskring stemmen halen, zoals Bart De Wever dat bijvoorbeeld ook enkel in Antwerpen kan. Maar “Hilde zal het boegbeeld zijn voor ons voor de hele campagne”, aldus Beke, “omdat ze het meest authentiek uitstraalt wat wij als partij zijn zijn. (...) Zonder te verdelen, zonder te twisten.” Een kandidaat-premier - de namen Wouter Beke of Koen Geens rolden over de tongen - lanceert CD&V voorlopig niet.

Of CD&V met zijn huidige score in de peilingen wel kans maakt de leider van de Vlaamse regering te leveren? “De enige echte relevante peilingen waren de provincieraadsverkiezingen”, meent Beke. “Die lagen rond de 20 procent. Nu moeten we ook zorgen dat de twee op drie Vlamingen die het nu nog niet weten, het op 26 mei wel weten.”

Naast Crevits is N-VA-voorzitter Bart De Wever voorlopig de enige andere expliciete kandidaat die de volgende Vlaamse regering wil leiden. “Crevits is een hele sterke collega, die ik zeer waardeer”, zei De Wever gisteren. “Ik heb ze heel graag, menselijk, en het is ook een heel sterke politica. Wij hebben altijd uitstekend kunnen samenwerken. Ze is meer een concullega dan echte concurrent. CD&V maakt tactisch een logische keuze in de campagne door haar naar voor te schuiven.”

Twitter bericht wordt geladen...