© AFP

Vijf opgesloten Catalaanse separatisten raken verkozen bij Spaanse verkiezingen

Vijf Catalaanse separatisten die momenteel in de cel zitten en berecht worden in Madrid voor hun rol in de afscheidingspoging van Catalonië in 2017, zijn zondag verkozen geraakt bij de Spaanse verkiezingen. Die werden gewonnen door de sociaaldemocraten.

LLA

Een van de verkozenen is de gewezen vicepresident van de regio, Oriol Junqueras, de belangrijkste beklaagde in het proces, dat op 12 februari van start ging. Het parket eiste 25 jaar gevangenis voor Junqueras.

Junqueras, de leider van de links-republikeinse partij Esquerra Republicana de Cataluny (ERC), is verkozen tot parlementslid. Raul Romeva, de gewezen regionale verantwoordelijke voor Buitenlandse Zaken, raakte verkozen als senator.

Er zijn nog drie andere separatisten verkozen: Jordi Sanchez, Jordi Turull en Josep Rull, leden van de andere grote separatistische partij Junts per Catalunya. Dat is de partij van de Catalaanse ex-president Carles Puigdemont, die naar ons land is gevlucht om te ontsnappen aan justitie.

De Catalaanse separatistische partijen zijn er bij de verkiezingen op vooruitgegaan. Ze behaalden 22 van de 350 zetels in het Spaanse Congres van Afgevaardigden. Mogelijk eisen ze een sleutelrol op bij de vorming van de toekomstige regering van de sociaaldemocraat Pedro Sánchez, die de verkiezingen won zonder absolute meerderheid.

Winnaar

De socialistische PSOE van eerste minister Pedro Sanchez boekt een flinke overwinning. De aftredende premier heeft goed gegokt: de kiezer heeft de sociaaldemocraten beloond voor het beleid dat ze de afgelopen acht maanden hebben gevoerd. Met meer dan 99 procent van de stemmen geteld, blijkt dat zijn partij er maar liefst 38 zetels op vooruitgegaan is. Ze komt met de linkse partij Unidas Podemos elf zetels te kort om een meerderheid in het parlement te halen.

De campagne stond helemaal in het teken van de Catalaanse kwestie. De drie partijen aan de rechterkant – Ciudadanos, Partido Popular en de radicaal-rechtse partij Vox – predikten een nooit geziene trouw aan de Spaanse vlag en beloofden de kiezers om hard op te treden tegen de Catalaanse separatisten. Ze halen samen 22 zetels minder dan in de vorige zittingsperiode. Hoewel Vox, dat voor het eerst bij nationale verkiezingen opkwam, zetels behaalde, lijkt het erop dat veel Spanjaarden niet zo tevreden waren over de onbuigzame koers die de rechtse partijen hadden aangekondigd. De PSOE heeft in haar eentje maar 24 zetels minder behaald dan alle rechtse partijen samen.

Coalitie op links

De vraag is met wie Sánchez in zee zal gaan, want zijn partij heeft geen meerderheid in het parlement. De tijd dat regeringen uit één partij werden gevormd, is voorgoed voorbij, omdat het politieke landschap zo veranderd is. Spanje is evenwel nog niet zo erg veranderd dat de glazen wand tussen links en rechts verdwenen is. Er gaapt bovendien ook een grote kloof tussen de drie partijen die de unionistische kaart hebben getrokken en de twee linkse partijen die voor dialoog met Catalonië hebben gepleit.

Mogelijk zal Spanje voor het eerst bestuurd worden door een linkse coalitie. Tijdens de campagne had het linkse Unidas Podemos gezegd dat het een pact met de PSOE wilde sluiten. Zondagavond bleek dat PSOE en Unidas Podemos samen geen meerderheid halen.

Onvrede unionisten

Misschien rekent Sánchez op de steun van de linkse separatistische Catalanen van ERC, die van alle separatistische partijen het meest compromisbereid lijkt. Hij zou zich dan wel de onvrede van alle unionisten in zijn land op de hals halen, omdat hij – alweer – samenwerkt met separatisten. Zo’n verbond zou er evenwel toe kunnen leiden dat er misschien een oplossing gevonden wordt voor de heikele Catalaanse kwestie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer