Slachthuis verantwoordelijk voor besmet vlees

© foodanddrink photos

Bij een leverancier van warenhuisketen Colruyt, Viande de Liège, is een besmetting met de E. coli­bacterie vastgesteld.De verantwoordelijkheid ligt bij het slachthuis.

Jonas Mayeur

De oorzaak van de besmetting is een foute handeling in het slachthuis, zo zegt het Federaal Voedselagentschap. Dat wordt ook door het slachthuis zelf bevestigd aan VTM Nieuws. De E. coli­bacterie zit in de darmen van alle dieren. Wellicht is een darm van een geslacht rund gebarsten en werd daardoor het vlees besmet.

Colruyt haalde vrijdagavond en zaterdagmorgen in 95 winkels tientallen vleesproducten, vers rundvlees of bereidingen op basis van rundvlees uit de rekken wegens de besmetting. Rosbief, worsten, hamburgers, biefstuk, fonduevlees … allemaal voor de vuilnisbak. Een ander deel van de ‘verdachte’ levering uit Luik was al verkocht.

Colruyt riep daarop alle betrokken producten verkocht tussen 12 en 26 april terug. Ook de verkoop van 420 liter spaghettisaus voor Kom op tegen Kanker is zo uitgedraaid op een kleine ramp – de vzw Prinses Harte eist zelfs een schadevergoeding van de warenhuisketen.

Het Luikse bedrijf, waar Colruyt het vlees kocht, is niet onbesproken. Eind 2017 trok het Voedselagentschap de vergunning in van La Vieille Abbaye. Daar waren vervallen hamresten verwerkt tot worst. Het atelier maakte deel uit van de firma Derwa, de voorloper van ­Viande de Liège. Derwa is in maart vorig jaar overgenomen en kreeg een nieuwe naam. De nieuwe eigenaars pompten vier miljoen euro in een modernisering, maar toch tikte het Voedselagentschap het bedrijf drie maanden later alweer op de vingers.

Een gevaar voor de volksgezondheid was er vorig jaar niet. De vleesverwerker raakte wel het Belbeef-kwaliteitslabel kwijt – voor Colruyt toen een reden om de bestellingen stop te zetten. Later is de samenwerking weer opgestart.

Dit verhaal komt dan ook wat ongelegen voor het bedrijf. Maar, voor alle duidelijkheid, er ytreft het bedrijf dit keer geen blaam. De fout werd gemaakt in het slachthuis. Het Voedselagentschap is intussen een onderzoek begonnen om te kijken of in het slachthuis van Luik aan alle voorschriften wordt voldaan.