Lego helpt blinden en slechtzienden met braille-blokjes

Op de braille-blokjes staan ook de corresponderende letters en cijfers afgebeeld © Lego

Blinden en slechtzienden kunnen voortaan ook met Lego-blokjes het braille-alfabet leren. De speelgoedfabrikant lanceert daarvoor komend jaar een set van 250 aangepaste steentjes.

Leo van den Berg

Volgens de European Blind Union leren steeds minder blinde en slechtziende kinderen het braille-alfabet. Dit zou te maken hebben met het grote aanbod van luisterboeken en gespecialiseerde computerprogramma’s. De belangenorganisatie zegt echter dat de kennis van dit alfabet nog altijd elementair is om onafhankelijk te kunnen leven en de kansen te vergroten op de arbeidsmarkt.

Met de ontwikkeling van de braille-blokjes wil Lego het aanleren van dit alfabet een stuk leuker maken. De steentjes zijn zo ontwikkeld dat zowel jongeren met een visuele handicap als hun leraren en familie die wel goed kunnen zien de betekenis begrijpen. Enerzijds is de braille verwerkt in de vorm, anderzijds zijn de bijhorende letters, cijfers en rekensymbolen op de bovenzijde van de blokjes afgebeeld.

De sets bevatten ongeveer 250 steentjes in vijf verschillende kleuren. Ze zijn niet te koop in de winkel, maar worden in eerste plaats gratis verdeeld via enkele instellingen in Denemarken, Brazilië, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. De Brailleliga weet nog niet of en wanneer de aangepaste steentjes in ons land beschikbaar zullen zijn.