Roze messen gevonden op schoolbank van Japanse prins (12)

De twaalfjarige prins Hisahito.© AP

De Japanse politie is een onderzoek gestart nadat twee messen zijn teruggevonden op de schoolbank van Hisahito, de kleinzoon van de aftredende Japanse keizer.

Tijl Van de Casteele

Zelf was hij niet aanwezig, maar het was even schrikken voor de school van de 12-jarige Hisahito toen ze twee messen aantrof op zijn schoolbank. Camerabeelden registreerden hoe een moeilijk herkenbare man, verkleed als bouwwerker, de school binnendrong. De messen waren roze geverfd, en zorgvuldig op het bureau van de prins geplaatst.

Gezien de leerlingen van de school elk een vaste plaats hebben in de klas en elke schoolbank voorzien is van een naametiket, gaan de Japanse autoriteiten er van uit dat het niet om een grapje of vergissing gaat. De lokale politie onderzoekt de zaak, maar komen door de geringe informatie niet verder.

Hisahito is de zoon van prins Akishino (53), wat hem na kroonprins Naruhito (59) de tweede kanshebber op de troon maakt. De jonge knaap is de enige mannelijke erfgenaam van zijn generatie in de keizerlijke familie, en is dus de enige die volgens de Japanse wet voor keizerlijk nageslacht kan zorgen.

Prijskaartje van 133 miljoen

Een doodsbedreiging van een familielid is wel het laatste dat Japan nodig heeft in de aanloop naar de keizerlijke troonsafstand. Dinsdag treedt keizer Akihito (85) namelijk na dertig jaar af, en treedt oudste zoon Naruhito (59) in zijn voetsporen. Hoewel het keizerschap sinds de Tweede Wereldoorlog louter een symbolische rol heeft, is een troonswissel niet enkel protocolair maar ook financieel behoorlijk indrukwekkend.

Zo hangt er aan de ceremonie een pittig prijskaartje van 133 miljoen euro, waar niet aan te ontkomen valt. 18,4 miljoen daarvan gaat naar de opbouw en – ceremonieel verplichte – afbraak van het Daijo-paleis. Ondanks de scheiding tussen kerk en staat heeft het shintoïsme, de Japanse godsdienst die al eeuwenlang het overgangsritueel dirigeert, toch impact op de overheid, al is het maar financieel. Naruhito maakte wel al aanstalten om het aantal evenementen in te perken, maar in een traditie van deze omvang valt moeilijk te knippen.