Direct naar artikelinhoud
Islamitische Staat

IS-leider al-Baghdadi noemt Belg als gesneuveld IS-kopstuk

IS-leider al-Baghdadi noemt Belg als gesneuveld IS-kopstuk
Beeld rv

Abu Bakr al-Baghdadi, leider van terreurorganisatie Islamitische Staat, is te zien op videobeelden die door Al-Furqan, het persagentschap van IS, gedeeld werden op de app Telegram. Het is van juli 2014 geleden dat al-Baghdadi op videobeelden te zien was. Hij noemt een Belgische jihadist die gesneuveld zou zijn.

De achttien minuten durende video toont al-Baghdadi en anderen in een informeel gesprek. De gezichten van de andere aanwezigen zijn geblurd. De leider heeft het over een oorlog tegen “kruisvaarders” en zegt dat de strijd in de Syrische stad Baghouz voorbij is. Dat geeft aan dat het gesprek vrij recent werd gefilmd. Op 23 maart werd de stad immers bevrijd uit de handen van IS. 

In de video prijst al-Baghdadi de aanslagplegers van Sri Lanka en noemt hij hun daden wraak voor Baghouz. Dat meldt Rita Katz, directeur van SITE Intelligence Group, op Twitter. Zijn woorden zijn te horen in combinatie met beelden van de aanslag en de terroristen in Sri Lanka. Mogelijk werd deze audio dus pas na het gesprek toegevoegd.

De IS-leider maakt melding van een Belg die recent gesneuveld is en een prominente rol binnen de organisatie zou hebben gespeeld. “Hij noemt een zekere Abu Yasir Al-Belgiki in een lijst van gesneuvelden”, zegt jihadexpert Pieter Van Ostaeyen. “Als al-Baghdadi je noemt, ben je hoog opgeklommen, maar het is niet duidelijk welke Belg deze kunya (strijdnaam, BST) hanteert. Wel weten we al langer dat een Syriëstrijder uit het Antwerpse was opgeklommen in het communicatiedepartement van IS.”

De IS-leider is ook positief over Abu Walid al-Sahrawi, leider van IS in de Sahara-regio en uitte zijn lof over de man en zijn aanvallen op Franse strijdkrachten en hun bondgenoten.

Al-Baghdadi zegt in het gesprek ook dat zijn organisatie wraak zal nemen voor de militanten die vermoord en opgesloten werden. Islamitische Staat heeft al 92 operaties uitgevoerd in acht laden “uit wraak voor hun broeders in Shaam”, een benaming voor de regio van de Levant.

Twitter bericht wordt geladen...