Direct naar artikelinhoud
Euthanasieproces

Arts niet vervolgd wegens toedienen gifbeker: ‘Geen illegale euthanasie, maar hulp bij zelfdoding’

Simona De Moor vlak voor haar overlijden met dokter Marc V. in een Australische documentaire.Beeld rv

De arts die zich voor de Mechelse rechtbank moest verantwoorden voor een mogelijk onwettige euthanasie, is buiten vervolging gesteld. De man hielp een patiënt zichzelf te doden door haar een gifbeker te geven. Dat is volgens het parket geen illegale euthanasie, maar hulp bij zelfdoding.

De 85-jarige Simona De Moor wou in 2015 na het overlijden van haar dochter niet langer leven. Toen ze ook nog eens haar echtgenoot verloor, vroeg ze haar huisarts om haar te helpen zichzelf te doden. De arts in kwestie, Marc V., stemde in en voorzag een serum dat De Moor vrijwillig opdronk. Enkele minuten later overleed ze. Een Australische documentaire blikte de controversiële vorm van euthanasie in.

Marc V. verdedigde zich destijds in Het Nieuwsblad. “De patiënte had ‘binnen vijf minuten’ beslist dat ze euthanasie wou, maar dat betekent niet dat ze die toestemming ook snel kreeg. Daar zijn maanden overheen gegaan. We hebben haar behandeld met antidepressiva, talloze gesprekken gevoerd en zijn geregeld bij psychologen en andere artsen geweest. Ofwel zou ze zelfmoord hebben gepleegd, ofwel konden we proberen de wet toe te passen.’

Twijfels

De Federale Controle- en Evaluatiecommissie, die toezicht houdt op de toepassing van euthanasie in ons land, fronste de wenkbrauwen bij de zaak. Omdat er twijfels bestonden over de wettelijkheid van het dossier, trok de commissie naar de rechtbank. Er zou volgens de commissie immers géén sprake geweest zijn van uitzichtloos lijden, en de dokter zou niet met een psychiater overlegd hebben. 

Toch oordeelt het parket nu dat Marc V. geen illegale euthanasie uitvoerde. De reden: De Moor was bij volle bewustzijn en dronk de gifbeker zelf leeg, zo laten de beelden van de documentaire zien. Zo hielp V. volgens het parket bij een zelfdoding, wat niet strafbaar is voor artsen.