Antwerpse politie kan straks ‘patserbakken’ in beslag nemen zonder tussenkomst gerecht: nieuwe reglement goedgekeurd

Vanaf 6 mei zal de Antwerpse politie de wagens van roekeloze chauffeurs in beslag kunnen nemen zonder tussenkomst van het gerecht. Dat werd maandag beslist tijdens de gemeenteraad. De stemming was quasi unaniem. Enkel oppositiepartij PVDA onthield zich.

adm

Vanaf woensdag zal de Antwerpse politie de wagens van roekeloze chauffeurs in beslag kunnen nemen al na één zware overtreding. “Als men met een auto andere mensen in gevaar brengt door roekeloos rijgedrag, overdreven snelheden of grof door het rood rijden, kunnen wij op basis van de openbare orde zeggen dat zij hun wagen gebruiken als een wapen tegen de medemens. Dan nemen wij het in beslag”, zei burgemeester De Wever eerder al. “We putten creatief uit de mogelijkheden die we hebben.”

Het reglement werd al goedgekeurd door het schepencollege. Maandagavond stemde oppositie en meerderheid ook voor het reglement. Enkel PVDA onthield zich. “Cowboys moeten uit het verkeer, maar er staan volgens ons al voldoende wetten in het wetboek”, zei Mie Branders (PVDA).

Nu zal de verkeerspolitie mogen bepalen wie zijn wagen al dan niet kwijtspeelt. “Die zijn daarvoor goed geplaatst”, zegt De Wever aan Het Laatste Nieuws. “We hebben een welbepaald beeld van chauffeurs voor ogen, mensen die zich nergens iets van aantrekken. Dat ‘patsergedrag’ is bekend: snelle, vaak gehuurde wagens, dure merken. En die kan je echt wel treffen: want ook een huurwagen of een wagen met buitenlandse nummerplaat kan je in beslag nemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen