Direct naar artikelinhoud
Media

Amerikaans magazine ‘Sports Illustrated’ toont voor het eerst model in boerkini

Halima Aden poseert in boerkini op de cover van badpakkenspecial Sports Illustrated.Beeld Instagram/SportsIllustrated

Het Somalisch-Amerikaanse model Halima Aden (21) is als eerste moslima in boerkini en hijab te zien in de badpakkenspecial van het Amerikaanse magazine Sports Illustrated. Ze is zeer vereerd dat het tijdschrift beslist heeft de schoonheid van ‘zedig geklede’ vrouwen te tonen, citeerde de BBC haar dinsdag in een reactie.

De foto’s worden gepubliceerd in de jaarlijkse badpakkenspecial Sports Illustrated Swimsuit, die in mei verschijnt. Op de cover stonden eerder al Heidi Klum en popzangeres Beyoncé. Sports Illustrated heeft overwegend mannelijke lezers.

Aden groeide op in het vluchtelingenkamp Kakuma in Kenia en arriveerde op zevenjarige leeftijd in de VS. De boerkini-foto’s werden volgens het magazine gemaakt in Kenia op Watamu Beach ten noorden van Mombasa. “Ik herinner me hoe ik als zesjarige in een vluchtelingenkamp in dit land verbleef”, zei het topmodel tijdens de shoot. Ze is volwassen geworden in een ‘American dream’ en is nu teruggekeerd naar de mooiste plekken van Kenia om gefotografeerd te worden. “Ik denk niet dat dit een verhaal is dat iemand kan verzinnen.”

Volgens CNN schreef Aden eerder al geschiedenis als moslima model met hijab. In april 2018 stond ze op de cover van de Britse Vogue als eerste vrouw met bedekt haar. Ook bij de verkiezingen van Miss Minnesota had ze op 19-jarige leeftijd als eerste vrouw een hijab gedragen en internationale aandacht getrokken. Aden heeft bewezen dat er plaats is voor gereserveerde moslima’s in de mode-industrie, schrijft Sports Illustrated op zijn website.

Halima Aden.Beeld AFP