© Foto Kurt

‘Simonneke’ uit ‘Thuis’ begint aan filmcarrière

Als Simonneke in Thuis is ze elke weekdag een trouwe gast in duizenden Vlaamse huiskamers, maar volgend najaar kan u Marleen Merckx eindelijk ook op het witte doek bewonderen. “Ik heb een bescheiden rol, maar het is zalig om nog eens in een film te mogen meespelen”, zegt ze.

Jan Ruysbergh

In Kortrijk zijn de opnames aan de gang voor Alleen Eline, een romantisch drama van Hugo Van Laere, bekend van onder andere de film Dennis van Rita en de telenovelles Sara en David. Hij strikte verschillende bekende namen, zoals Lize Feryn, Joren Seldeslachts (van de Blinker-films en de VTM-serie Spitsbroers), Mathias Van Mieghem (Justin uit Familie) en Marleen Merckx, Simonneke uit Thuis.

“Zalig om na dertig jaar nog eens op een filmset te staan”, zegt Merckx. “Toen ik net afgestudeerd was, heb ik een paar kleine filmrolletjes gehad, maar intussen sta ik al 22 jaar op de set van Thuis als Simonneke. Nog altijd met heel veel plezier overigens, maar het is wel eens leuk om afwisseling te hebben. Daarom probeer ik ook af en toe nog iets in het theater te doen, en een film is ook weer een leuke uitdaging.”

Mama met een hoekje af

Marleen Merckx heeft in Alleen Eline een bescheiden rolletje, zegt ze. “Ik speel de moeder van het hoofdpersonage. Ze is een mama met een hoekje af, maar voorts een lieve vrouw. Iets te opdringerig wel. Ze heeft de sleutel van het huis van haar dochter, en ze staat er op de meest ongelegen momenten. Ik heb maar een paar draaidagen, en het was in het begin wel even wennen op de set. Bij Thuis zit ik in een veilige cocon, met mensen die na al die jaren als familie zijn. Hier moesten we elkaar eerst nog wat leren kennen.”

© kds

“Het smaakt naar meer. Toch lijkt het me niet zo verstandig om op mijn leeftijd alles op het spel te zetten om toch maar een grote filmrol in de wacht te slepen. Met mijn rol van Simonneke in Thuis ben ik nog altijd heel tevreden. In al die jaren heb ik ook het hele scala van emoties mogen spelen, dus wat kan ik als actrice nog meer verlangen?”

Najaar van 2017

Alleen Eline vertelt het romantische verhaal van Eline (Line Pillet), een onzekere jonge fysiotherapeute, die zich ontfermt over de zesjarige Joy, de dochter van de verbitterde en wantrouwige weduwnaar Lars (Yannick de Coster). Joy belandde door een auto-ongeval in een revalidatiecentrum. Al gauw beseft Eline dat de vader de sleutel is tot het herstel van de dochter. In haar vastberadenheid om Joy te helpen, schuift ze haar onzekerheid aan de kant en gaat ze de confrontatie aan met Lars.

De film wordt in het najaar van 2017 in de Belgische bioscopen verwacht. “Ik hoop dat ze mij op tijd verwittigen wanneer de première is”, zegt Marleen Merckx lachend. “Niet dat ik kick op premières en rode lopers, maar als het kan, ben ik hier wel graag bij natuurlijk. Alleen staat mijn agenda dikwijls maanden op voorhand vol. Ik heb zelfs al theatervoorstellingen staan in 2018.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER