Direct naar artikelinhoud
Politiek1 mei

John Crombez (sp.a): ‘Een deftig loon, een goed pensioen en de beste zorg. Het is wél betaalbaar’

John Crombez (sp.a).Beeld BELGA

‘Een deftig loon, een goed pensioen en de beste zorg. Het is wel haalbaar. Het is wel betaalbaar.’ Aan de vooravond van 1 mei heeft sp.a-voorzitter John Crombez in de Gentse Vooruit zijn achterban toegesproken.

Een maand voor de verkiezingen beukte Crombez vooral in op het rechtse regeringsbeleid. “Na 5 jaar rechts vindt meer dan de helft van de Vlamingen dat zijn koopkracht gedaald is, kan meer dan de helft van de Vlamingen niet of moeilijk sparen en zijn er 250.000 mensen die werken - mensen met een job dus - die niet meer rondkomen”, zei Crombez.

“En dat kan ook moeilijk anders als je de lijst met ontspoorde facturen ziet. Geen facturen voor zotte dingen. Maar gewoon om wat deftig te leven. De factuur voor basisbehoeften, zoals water en elektriciteit bijvoorbeeld. Maar ook de factuur voor de crèche of de school van de kinderen. Intussen kost een jaar in het middelbaar ouders meer dan 1.200 euro. Wel, dat moet gedaan zijn.”

Btw op elektriciteit

Crombez belooft zijn achterban in de Vooruit onder meer een maximumfactuur voor het middelbaar onderwijs, een minimumloon van 1.600 euro, een minimumpensioen van 1.500 euro en een verlaging van de btw op elektriciteit van 21 naar 6 procent om de koopkracht van burgers te beschermen. 

Volgens de socialist zijn die voorstellen ook betaalbaar. “Onze voorstellen zijn nagerekend door het Planbureau”, benadrukte Crombez. “Een deftig loon, een goed pensioen en de beste zorg. Het is wél haalbaar. Het is wél betaalbaar. Het kan wel. Dus Bart (De Wever, JVH), Gwendolyn (Rutten, JVH) en Wouter (Beke, JVH): cut the crap. Stop met die onzin.”

De West-Vlaming roept zijn militanten op om de laatste weken voor de verkiezingen alles op alles te zetten. “Wij gaan ervoor zorgen dat al diegenen die doorzetten, die elke dag opnieuw hun uiterste beste doen, die kansen grijpen en mee bijdragen, opnieuw zeker zijn dat ze hun leven kunnen uitbouwen. Zodat ze opnieuw geloven in de toekomst. Zekerheid voor iedereen. Daarom is sp.a nu nodig. Daarom is sp.a altijd nodig.”

Lees ook: Wat beloven de partijen? En hoe willen ze dat betalen? Dit oordeelt het Planbureau