Unknown
Volledig scherm
© Unknown

Mogelijke doorbraak in CVS-onderzoek: “Het is echt een ziekte en niet ingebeeld door de patiënt”

Er is nog maar weinig bekend over Myalgische Encefalomyelitis (ME), ook bekend als het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS), maar wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit van Stanford menen nu een doorbraak te hebben geboekt. Het team van biochemicus Ron Davis kon bij een groep van veertig mensen alle twintig zieke patiënten eruit halen op basis van een kleine bloedafname. "Er is een potentiële biomarker. Maar wat belangrijker is: het is echt een ziekte en niet ingebeeld door de patiënt", zegt de professor aan Amerikaanse media.

10 reacties

  • Juliette Francois

    5 jaar geleden
    Klopt niet Jean Dekeyser. De diagnose wordt niet gesteld door middel van een vragenlijst maar kan wel uitgesloten worden! Indien uit de vragenlijst blijkt dat de symptomen en klachten gelinkt zouden kunnen worden met CVS/fibromyalgie, volgen er nog heel wat medische onderzoeken!
  • jean dekeyser

    5 jaar geleden
    CVS en fibromalgie bestaan wel degelijk, en zijn een gesel voor zij die hieraan lijden en geen begrip vinden. De medische wereld begint dit stilaan te snappen, maar momenteel is het nog geen ziekte, daar men de oorzaak niet kent. Een diagnose wordt gesteld op basis van een vragenlijst. Er is nog veel werk aan de winkel dus.
  • Rene Dannau

    5 jaar geleden
    de vrouw zit hier al 7 jaar met fibromyalgie de eerste 4 jaar van het kastje naar de muur tot zelfs bij een psychiater die gek gaf medicijnen die zelfmoord gedachten veroorzaken 2 jaar geleden verboden in de US hier nog op de markt de Belgen zullen de overschotten wel opvreten. ook een zenuw specialist heeft zijn ding gedaan en allemaal hadden ze een wonderpil klaar en een bloed onderzoek waaruit enkel een lichte verhoging van witte bloed cellen naar voor kwam, maar dat was al langer zo +10jaar
  • Etienne Dewi

    5 jaar geleden
    Op te merken valt dat Simon Wesseley aangesteld werd door de verzekeringslobby om alle ME-CVS patiënten naar de psychiatrische hoek te duwen,en ja Wesseley heeft hiervoor nooit iets moeten bewijzen zoals hij nu van anderen vraagt.En ja, psychiatrische aandoeningen worden niet vergoed door verzekeringsmaatschappijen.
  • Juliette Francois

    5 jaar geleden
    Elke dag pijn, van kop tot teen. Elke dag misselijk. Gevoelig aan van alles en nog wat. Immuunsysteem weg. Sociaal leven voor de 1/2 foetsie. Niet meer voltijds werken, maar wel werken en ook het huishouden doen. Blijven lachen, niemand die het ziet. Houden zo. Geen verantwoording te geven. Na te veel jaren doorverwezen. Ziekte is erkend en gediagnosticeerd. Niet voor zwakkelingen, CVS is een verkeerd cadeau voorbehouden aan sterke mensen.